Мария Габриел към младите в Сливен: “Информираният избор е ключова стъпка за личностното развитие“

Важно е да подпомогнем младите хора, но заедно с тях, да направят информиран избор за своето бъдеще, независимо дали става дума за образование или професионална реализация

27 януари 2017, Сливен – Над 80 ученици 10-12 клас от училищата в Сливен се включиха в дискусионния форум с евродепутата Мария Габриел на тема „Възможности за развитие на младите“. Дискусията се реализира в партньорство с Центъра за кариерно ориентиране в града с цел младите хора да се запознаят с перспективите след гимназиален етап, предоставяни от ЕС и в България, независимо дали става дума за образование или професионална реализация. С тази среща се поставя началото на поредица подобни дискусии в общините в Сливенска област.  Официални гости на първата бяха кметът на община Сливен Стефан Радев и началникът на РУО – Сливен д-р Бисерка Михалева.

 
Мария Габриел представи подробна презентация с актуални европейски програми, добри практики и съвети за обучение, стаж и работа в чужбина. Тя обърна специално внимание на програма „Еразъм+“, която подпомага образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Евродепутатът наблегна също на Младежкия обмен, предоставящ шанс на групи млади хора от различни страни да се срещат, да живеят заедно и да работят по общи проекти за кратки периоди от време. Мария Габриел акцентира и на трета важна точка – работа в ЕС, представяйки детайлно европейската платформа Drop’pin и Европейската служба за заетост EURES. Не на последно място тя насърчи младите хора да използват възможностите, които дава доброволчеството. Европейската доброволческа служба работи с младежи от 18 до 30 г., които искат да бъдат доброволци в държави-членки на ЕС или другаде по света, като дейностите не се заплащат, но се поемат всички разходи.

 
Ръководителят на Центъра за кариерно ориентиране Бисерка Димитрова изнесе данни за броя на младите хора, консултирани в центъра, в търсенето на перспективи за своето развитие. Тя посочи, че най-търсените професии за 2016 г. в България са били инженери, счетоводители и финансисти, лекари, компютърни специалисти и квалифицирани работници като шлосери, строители и други.

 

 «Важно е да подпомогнем младите хора, но заедно с тях, да направят информиран избор за своето бъдеще, независимо дали става дума за образование или професионална реализация. Той е ключова стъпка за успешно личностно развитие. Именно дискусии като днешната ни помагат да обменим мнения, да чуем идеите и желанията на младите хора и ги насърчим да инвестират в себе си» заяви в заключение на дискусията Мария Габриел.