Еколози на митинг за диви плажове и планини срещу закон, който обаче е за друго

Региони

27-01-2017, 17:38

Снимка:

24chasa.bg/архив

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Някой обърква протестиращите - новите правила в концесиите на подземни богатства нямат нищо общо с къмпингуването и ски пистите

В понеделник Коалиция “За да остане природа в България”, организира протест. В сдружението участват и организации, които се свързват публично с издателя на "Капитал" Иво Прокопиев, съобщава 24chasa.bg

Поводът е приетият в сряда от парламента Закон за концесиите. Текстовете се обсъждат публично повече от година. Дори приемането е забавено, поради което Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура. 

Единствената по-съществена разлика от стария закон е, че проучването и добивът на подземните богатства е извадено от него. Важното в случая е, че контролът на този тип концесии вече ще се извършва по Закона за подземните богатства от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

Новоприетите текстове дават възможност за “независим външен контрол по изпълнение на дейностите на концесионни договори”. Тоест, създава се възможност държавата по-стриктно да контролира добива на подземни ресурси на страната, което ще доведе и да по-високи приходи в бюджета. 

Но това означава и много по-високи разходи за концесионерите. Това не се харесва на чуждите компании, които добиват полезни изкопаеми. 

Искането за налагане на вето на целия нов Закон за концесиите е в полза на добивните компании. 

Еколозите използват отново темата за дивите плажове и планините, която в случая с този закон не е водеща.