Йорданка Фандъкова участва в учредяването на инициативен комитет за изграждане на параклис-мавзолей

Мисия София

28-01-2017, 06:14

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на София ще присъства на изграждането на параклис-мавзолей във ВА

Храмът ще е в чест на загиналите български войни в Първата световна война

"Опазването на националната памет, на историята за героичните битки за свободата и независимостта на България е особено важна мисия. Уроците на историята ни учат не само на история, но и как да живеем днес и към какво да се стремим в бъдеще. Най-важното в дни, в които разделението е много лесно, да намерим каузи, които да ни обединяват като българи." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на учредяването на Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военната академия "Г.С.Раковски" за почит на загиналите български воини в Първата световна война заедно с ген.Константин Попов, доскоро изпълняващ длъжността началник на отбраната.

Параклисът ще бъде в парка на Военна академия "Г.С. Раковски".
"Надявам се, че тази мисия ще стане мисия на много софиянци и на много българи. Така както е важно да строим училища и пътища, толкова важно е да строим и паметници. Надявам се, заедно със всички членове на инициативния комитет и с подкрепата на родолюбиви българи да успеем да завършим параклиса-мавзолей през 2018г. по случай 100 години от Първата световна война", каза също Йорданка Фандъкова.

На събитието присъстваха началникът на Военната академия "Г. С. Раковски", ген.-майор Груди Ангелов, вицеадмирал Пламен Манушев, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на комисията по култура, образование и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева, народният представител на "БСП лява България" Жельо Бойчев, президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, Негово преосвещенство Бранитски епископ Григорий.