Реформаторският блок трябва да декларира желание за единство на всички дясноцентристки политически организации. Блокът не трябва да се затваря в себе си. Това обяви бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев по време на Първия конгрес на Реформаторите. Форумът се провежда в столицата, а на него присъстват над 2000 души.

Няма да бъде лесно. Живеем в изключително размирен свят. Подлага се на съмнение най-големия успех за България през последните години- евроатлантическото членство на страната. Ненчев вярва, че РБ много силно и ясно може да отстоява тази кауза.

Според Ненчев ДСБ трябва да намери своя път към единство, защото това единство е нужно за България. "Нека се разделим с личния си егоизъм, с партийния си егоизъм, с амбицията само и единствено на РБ, защото имаме много по-висока кауза, цел - заради бъдещето на децата ни, заради това, да бъдем равностоен и предвидим член на ЕС", коментира лидерът на БЗНС и допълни, че са нужни усилията на всеки, за да продължат по избрания път.

"Да бъдем единни, силни и съпричастни към общата ни кауза и програмата, която ще правим днес", призова Ненчев.

В изказването си бившият здравен министър и ръководител на предизборната кампания на РБ Петър Москов отбеляза, че ДСБ трябва да са част от РБ. Той допълни и, че голяма част от хората от ДСБ са в залата.

Мястото на ДСБ е в Реформаторския блок, без това много от тях са тук днес. Изминаха две изключително трудни години за всички, които сме тук обединени от общото усилие за развитие на България. Да не допуснем БСП и ДПС във властта е спойката на РБ. Последиците от разцеплението на Десницата през 2013 година беше идването на БСП и ДПС. Вгледаната в пъпа си Десница даде път на експеримента „Орешарски”. Не сме забравили това и няма да го допуснем, защото не бива да даваме възможност Десницата да бъде обвинявана в глупост. РБ не трябва да предава своите основни приоритети, поддавайки се на емоция, а да ги следва ден по ден. РБ трябва да продължи да носи отговорност за промяната.Заемане на героични пози на неоценени от обществото е позиция на неудачници от задните редици. Да се преборим дневният ред на нашето малцинство да стане дневен ред на дясно-центристко мнозинство е трудно, но ние го направихме, каза Москов.

Според лидера на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева не можем да кажем, че вече в тази политика няма ляво и дясно. Избори винаги се налага да се правят и трябва да кажем на хората ясно от каква позиция се правят, до какво ще доведе един избор, смята Кунева.

"Искаме силни граждани, това означава оправомощени хора. Това означава винаги и във всеки момент да имаш коректив и огледалото за обратно виждане, което няма да позволи един или друг политик да направи катастрофа с държавата", коментира Кунева.

По думите й, РБ има амбиция да бъде партньор, коректив и конкурент вдясно. "В следващите седмици трябва ясно да кажем, че не искаме ляво управление в страната, но не искаме и само една партия да диктува какво означава дясното в България", посочи Кунева. Ние сме конкурент, коректив и партньор, отсече тя.

По думите й, всеки разговор за политика е винаги разговор за свободата. Кунева призова това да е отправна точка на РБ.

На конгреса не присъства председателя на НПСД Орхан Исмаилов, който от вчера имал здравословен проблем, а водещият на конгреса Даниел Вълчев се пошегува обвързвайки това с факта, че от вчерашния ден Петър Москов вече не е здравен министър.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски изртъкна, че единството прави РБ силни и заради това десните избиратели им повярвали. По думите му последните проучвания сочели, че 37% искат десноцентристка коалиция. Това разбивало мита за надигащата се вълна на одобрение към лявото, тълкува той. Топката е в полето на десницата и трябва да я отиграем по най-прав начин, смята Лукарски. Той призова всички в залата да работят така, че на 26 март да се поздравят с добър резултат на изборите.