От указа на Тръмп най-много ще пострадат студентите, смята Емил Кошлуков

"Да забраниш на 7 държави да стъпват в САЩ е демонстрация”, коментира той

Расте недоволството от миграционната политика на американския президент Доналд Тръмп. Десетки хиляди излязоха на протести в няколко града по източното крайбрежие на Съединените щати. Те се обявяват срещу указа на президента, забраняващ влизането в страната на граждани на държави с преобладаващо мюсюлманско население. Самият Доналд Тръмп оправда действията си и заяви, че те не са насочени срещу мюсюлманите, съобщи novanews.bg.

Антимиграционният указ на Тръмп включва екстрадиране на около 3 милиона души с криминални прояви. Мигрантите без документи и с криминално минало обаче са около 800 000 души.

"Този указ на Тръмп не помага с нищо. Човек не избира къде се ражда. Това ще настрои света срещу Тръмп. Имиграционният процес за търсещите убежище в Америка понякога продължава до 4 години. Да забраниш на жителите на 7 държави да стъпват в САЩ, е демонстрация. Категорично, това е лицемерие. Не можеш да вменяваш колективна вина. По този начин се спират студентите, които отиват да се обучават в Америка. Това означава, че ти затваряш този голям пазар”, коментира в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия политологът Емил Кошлуков.

Германия и Белгия вече се изказаха срещу забраната на президента на САЩ Доналд Тръмп за влизане на граждани и бежанци от няколко мюсюлмански страни.

"Подобно решение е право на суверенна държава. Белгийските власти ще се опитат по дипломатически път да получат обяснение за решението на Вашингтон. Белгия заявява, че няма да вземе пример от подобно решение”, заяви белгийският премиер Шарл Мишел. Той обяви, че държавата му не подкрепя това решение.

Мюсюлманите в Белгия са около седем процента от населението, като основната част от тях произхождат от Мароко и Турция, а по-малобройни са дошлите от Тунис и Алжир. Белгийските мюсюлмани пристигат в Европа през ХХ век покрай нуждите от работна ръка.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че указът на Тръмп  е погрешен и не може да бъде оправдан със съображения за сигурност. Това заяви в Берлин днес нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Той каза още, че германското правителство сега ще разгледа последствията от американската забрана за германски граждани с двойна националност и "ще защитава техните интереси, ако се наложи, пред нашите американски партньори".