Общинският съвет в Добрич ще решава за дългосрочен дълг от 11 000 000 лева

На предстоящото си заседание на 31 януари

Общинският съвет в Добрич ще решава дали общината да поеме дългосрочен дълг от 11 000 000 лева.
Кметската управа предлага част от кредита - до 10 000 000 лева,да се използва за съфинансиране на проекта за обновяване на водния цикъл в Добрич. Общата стойност на инвестицията достига близо 95 000 000 лева като се предвижда да бъде направена пълна рехабилитация на повече от 85 километра водоснабдителна и канализационна мрежа. В рамките на проекта ще бъдат реконструирани и три канално-помпени станции, ще бъде модернизирана и пречиствателната станция за отпадни води край село Врачанци.
Част от средствата по заема - до 600 000 лева, ще бъдат вложени в изграждане на система за видеонаблюдение на възлови кръстовища, входно-изходни пътни артерии и други уязвими зони в Добрич.
Около 400 000 лева от кредита се предвижда да бъдат използвани за конструктивно укрепване на сградите на три детски градини, в които предстои да бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност.
Предложението на кметската управа за поемане на дългосрочния дълг вече премина през публично обсъждане. Общинският съвет ще даде становище на предстоящото си заседание на 31 януари.