В столицата ще бъдат представени оперети-буфа „Крокфер“ и „Драгунет“ на Жак Офенбах

София Лайф

31-01-2017, 07:00

Снимка:

operasz.bg

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е концертът на Гил Шахам

Творческият екип успешно сътвори визията на двете оперети модерно и умно

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 8 февруари, от 19.00 часа на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София двете едноактни оперети-буфа „Крокфер“ и „Драгунет“ на френския класик Жак Офенбах.
„Въпреки че е бил само на 37 години и не е имал още натрупан голям опит в композирането, Офенбах пише за театър „Буфо Паризиен” през 1857 година две едноактни оперети-буфа „Драгунет” и „Крокфер”. Независимо от възрастта си, опита и формата на произведенията, характерът на гения в тези произведения си проличава изцяло. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е придвидил и показал в тях бъдещи събития и личности“. Славчо Николов, режисьор
Премиерното за България представяне на „Крокфер“ и „Драгунет“ се състоя на 16 декември 2016 година в Стара Загора, а на 8 февруари 2017 година предстои първа среща на столичани с рядко изпълняваните творби на Жак Офенбах.
Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде впечатляващо естетски и свежи спектакли, носещи необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. Силният и проверен в няколко постановки вече тандем Славчо Николов /режисьор/ и Ромина Славова /хореография и пластика/ получи мощно  подкрепление от дизайнера ГЕНДОНИ с неговите изящни костюми и изискан декор. Костюми - с изпипани детайли и история в тях. Декор – модерен, стилен, не-бърборив, изключително многофункционален. И красив. Творческият екип успешно сътвори визията на двете оперети модерно и умно. С хумор. С мярка. С владеене на ситуацията и изразните средства на тялото и гласа. Без преиграване, без лишено от вкус комедиантство у артистите. Много органично.
И двете едноактни произведения на Офенбах, имат интересен сюжет и послания. В „Драгунет” темата е за обичта между брата и сестрата, за обичта на бащата към детето си и раздвоението му заради службата към Отечеството, за приятелството между „братята по оръжие“ на фронта. А в „Крокфер“ е смешно, весело, забавно, игриво. Всички артисти изпълняват своите роли с жар, пресъздават истински смешни образи, без викове и пресилено гримасничене. Невероятно забавни герои и една забележителна любовна двойка сред баталията, устроена от враждуващите семейства на тези „Ромео и Жулиета“ в по-ново време, които иронизират борбата между две световни империи – Германия и  Франция.
На сцената оживява най-красивата битка - в името на Любовта и Отечеството, в името на Живота.
На 8 февруари в спектаклите на „Драгунет” и „Крокфер“ участват солистите Милко Михайлов, Александър Баранов, Георги Динев, Нели Нечева, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов, Анита Шишкова-гост, Емилия Джурова, Тереза Бракалова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. На диригентския пулт ще застане Димитър Косев.
Спектаклите се посвещават на 100 години от Първата световна война и се реализират с любезното съдействие на Министерството на отбраната на Република България.