Ефектът "Тръмп" за българите: Мит ли е вече отпадането на визите? (видео)

Общество

31-01-2017, 09:26

Снимка:

Кадър: Нова телевизия

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ (Видео)

Ето ги звездите, които въстанаха срещу Доналд Тръмп

Десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент

В Съединените щати от няколко дни има протести срещу указа на новия президент Доналд Тръмп, с който забранява влизането в страната на жители от седем, предимно мюсюлмански страни. Това е поредният от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите - особено тези, които нямат легален статут, съобщава Нова ТВ. Сред тях са и десетки хиляди българи.
Само с един подпис Доналд Тръмп може да обърне живота на милиони и изглежда, че не се притеснява да го прави, без да се замисля за последствията.

Десетки хиляди българи, които са без легален статут в Америка, са вече под прицела на новия президент. Досега те бяха под закрилата на разпоредбите на Обама.

Облекченията за тях вече не важат. Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

Управата на повечето градове обаче потвърдиха, че остават убежища. Българите без статут остават притеснени, казва адвокат Кристина Крилчев. Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.

През последните няколко часа има нови развития около забраната на Тръмп за мюслманските държави. Той уволни министърът на правосъдието и шефът на имиграционните власти. 

Междувременно във Великобритания близо 1,4 милиона души се подпиха в петиция до момента да спрат официално посещение на Тръмп в страна. Миналата седмица той получи покана от кралицата. В английския парламент тече разгорещено обсъждане на въпроса, а някои депутати сравниха Тръмп с италианския диктатор от Втората световна война Мусолини, а управлението му - с тирания.

Срещу решението на Тръмп се изправиха почти всички големи бизнеси в Съединените щати.