Неизвестни досега данни за историята на езика ни ще бъдат представени в атлас

Учени от Института за български език на БАН пускат нов том на Диалектния атлас

Днес, от 11:00 часа в Големия салон на Българската академия на науките (ул. „15 ноември" 1) бе представен Обобщаващият том ІV. на Българския диалектен атлас. Изданието е дело на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин".    

В Българския диалектен атлас (БДА) се изнасят нови, неизвестни досега данни, които потвърждават, отхвърлят или коригират по-стари постановки. Прецизната картина на диалектните особености върху цялата езикова територия дава възможност да се направят изводи и да се даде отговор на редица основни въпроси на българската диалектология, дискутирани години наред. Такива атласи се създават веднъж в историята на лингвистиката и с отпечатването на БДА българската наука се вписва в богатата европейска традиция за създаване на подобни национални атласи.

В Обобщаващия том на Атласа е обхваната цялата езикова територия във и извън границите на България, където се говори или се е говорил български език. В него се представя историята на езика ни, нанесена върху картите. Картографираните на една и съща карта езикови особености, съхранени в говорите от различни исторически периоди от развитието на езика, дават възможност да се види не само пространствената, но и времевата проекция на българския език.