Безплатен градски транспорт е отговорът на СО за мръсния въздух

Столична Община с програма идеи за подобряване на качеството на въздуха

Това каза кметът на София, Йорданка Фандъкова във Facebook. Тя допълни, че Столична Община е подготвила поредица от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за вредните емисии, които афектират въздуха ни. Програмата, която са разработили с БАН, ТУ и ХТМУ включват и зелени политики, по които ще се работи в следващите няколко години.

Една от мерките, които СО ще вземе ще е безплатен градски транспорт и ограничение на движението на автомобилите в най-натоварените зони на града при данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици. По тази тема ще се закупят електробуси за градския транспорт и ще се даде възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града.

Строг контрол на техническите прегледи на автомобилите и спиране на движението на автомобили без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите е друга от идеите предложени от СО. От Столична Община ще предложат промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на столицата.

Кметът на София сподели и че ще се провеждат информативни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и ще има система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. Фандъкова също написа, че има екологичен мониторинг на територията на Столична Община, който ще отчита локалните източници на замърсяване и фокусираните действия към тях.