Представят Археологическото минало на oбщина Генерал Тошево

Гост на събитието беше директора на РИМ – Добрич – Костадин Костадинов

В Исторически музей – Генерал Тошево официално беше открита изложбата “Археологическото минало на Община Генерал Тошево”. Експозицията е представена по повод признаването на село Генерал Тошево за град, съобщават от общината.
В изложбата всички посетители ще могат да видят над 100 експоната от фондовете на РИМ – Добрич и ИМ – Генерал Тошево, открити при теренни обхождания и археологически разкопки през последните години в землищата на селата Изворово, Великово, Средина, Спасово, Кардам, Йовково, Огражден, Преселенци и др.
Тези теренни обхождания започват през 2006 година, когато в рамките на две години се провеждат разкопки на ранносредновековното укрепление в с. Преселенци с научен ръководител ст.н.с. д-р Валери Йотов от РИМ – Варна. След тях обекта е консервиран. През 2011 г. започва извършването на археологическо проучване на обект в с. Кардам, с научен ръководител д-р Божидар Драганов, а през 2014 г. се организират спасителни теренни археологически разкопки на обект „Скални ниши и каменна кариера” в землището на с. Красен. Последните 2 години служителите на музея заедно с археолозите Боян Тотев и Добри Добрев от РИМ – Добрич извършват планирани и по сигнал теренни проучвания на археологически обекти на територията на нашата община в селата Великово, Кардам, Огражден, Йовково , като част от намерените експонати също могат да бъдат разгледани в експозицията, която ще бъде наредена до края на месец февруари.
Целта на изложбата е да покаже на широката общественост, че територията на нашата община е земя с древна история и култура и това богато наследство прави региона ни изключително благодатно място за нови изследвания и открития.
Гост на откриването беше директора на РИМ – Добрич – Костадин Костадинов, който разказа интересни факти за историята на тошевския край.