Преместването на агресивния ученик от 19 СУ не е решение

Животът

02-02-2017, 11:26

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

От МОН решиха: Местят проблемното дете от 19 СОУ

Родителите смятат, че проблемът само е преместен в чужди ръце

С преместване на агресивния третокласник завърши сагата в столичното 19-то училище. Заради момчето всички останали деца не влизат в клас от 12 декември. Според родители и експерти обаче това не решава проблема, а само го премества на друго място, съобщава БНТ.

Третокласниците от столичното 19-то училище отново влязоха в класната си стая. Заради агресивния си съученик те бяха принудени да учат в зала за танци, а от началото на тази година часовете им се провеждаха в заседателната зала на районната администрация в "Красно село".

Проблемите в класа започват в началото на учебната година с идването на момчето, което заради агресивно поведение е преместено от 20-то училище. В края на септември е първият инцидент, при който проблемното момче напада свой съученик и започва да го души. Следва бой на учител със звънец, скубане и откъсване на кичури коса от главата на педагогическия съветник, а чашата на търпението прелива в края на ноември, когато той атакува друго дете с пергел и счупен триъгълник.

През цялото това време родителите сигнализират училищните власти. Те предлагат на родителите на проблемното момче да премине в индивидуална форма на обучение, както и с него да работи психолог. Всичко това обаче е отказано от майката, която отклони и многократните ни покани да коментира поведението на сина си.

Абсурдът в случая е заложен в промененият през 2016 година Закон за предучилищно и училищно образование, който не разрешава без съгласието на родителите училищните власти да преместят или отстранят от занятия проблемния ученик.

Заради създалата се ситуация и безразличието на институциите Детелина Арнаудова, директора на 19 СУ подаде оставка. От Просветното министерство пък отказаха да кажат къде е преместен проблемният ученик, но увериха, че там с него ще работят ресурсни учители и ситуацията ще бъде овладяна.