Бургаски депутати извоюваха важни промени за рибарите

В сила най-после влезе промяната на Наредбата N:6 за морските лица

Станаха факт важните промени за българските рибари и морски кадри

Тази седмица донесе изключително важна новина за българските рибари и морски кадри. В сила най-после влезе промяната на Наредбата N:6 за морските лица.
Народните представители от 43-тото Народно събрание Иван Вълков и Димитър Бойчев проведоха поредица от срещи с рибарски сдружения и с представители на Морска администрация, за да чуят различни гледни точки. Нещо повече, сами рибари проведоха подписка с искане за промяна. Затова депутатите от ГЕРБ подготвиха  предложения за промяна така, че те да отразяват желанието на рибарите и собствениците на лодки. Идеята беше приета от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията във второто правителство на Бойко Борисов -   Ивайло Московски.
Ето в какво точно се състоят важните промени наредбата:
Най-после се постига изравняване на българските национални изисквания  за правоспособност с тези от международната конвенция. Прекият ефект ще е това, че ще запази конкурентноспособността на нашите морски кадри от изпълнителско ниво от типа на рулеви,мотористи и квалифицирани моряци от палубна или машинна команда. До момента родните изисквания бяха прекалено завишени и част от моряците ни просто не можеха да ги изпълнят.
От сега нататък  инженерни кадри с висше образование по ел.специалности, различни от „Еектрообзавеждане на кораба“, ще имат възможност да придобият сертификат за корабен  ел.механик след съответно допълнително обучение. За такива позиции има постоянно търсене в световен мащаб, а международната конвенция дори не изисква висше образование
Благодарение на промяната, предложена от Вълков и Бойчев, беше премахнато едно много тежко изискването към капитаните на кораби до 40 бруторегистър тона / в тази категория влизат лодките и корабчетата за разходка/.  Новите текстове носят на бранша сериозно облекчение, защото условието вече е капитанът на такъв плавателен съд да може да бъде този водач, който поне една година е превозвал до 12 човека, премине през през два кратки курса и положи изпит, за да получи право да вози група 35 човека.  
Първият курс е задължителният  „Управление на тълпата“, за придобиване на психологически техники и умения на капитана да организира и ръководи по-голяма група хора при сложна ситуация.

Вторият е в рамките на два или три дни и включва обучение за мерки за безопасност, сигурност и практически действия при превоз на хора.