Едно интервю на кмета Йордан Йорданов по актуални въпроси за града (видео)

Пред камерата на ТВ Добруджа: В Добрич нещата се случват защото работим паралелно, 150 милиона влизат за инфраструктура

Казус-трошащи се плочки
Между сегашните общински съветници  има хора от предишния управленски екип, смятам че е разумно да седнем да разгледаме казуса с центъра, да проследим защо се е получило и да решим как да го оправим, казва кметът на Добрич Йордан Йорданов във връзка с натрошените  плочки по пешеходната зона на бул.25 септември. Нека да покажат сега дали наистина искат да работят за този град. Ние сме подготвили и ще им покажем всички договори.Ще стане ясно  кой е работил, по проекта, кой се явява експерт, какво и как се е случило. Абсолютно всичко ще сложим на масата и се надявам представителите на предишния екип  да съдействат. Нека се запитаме колко години вече подменяме плочи. От 2012 година от както съм се върнал в нашия град съм свидетел как всяка година се прави подмяна на плочи. Ако този процес продължи вече ще има промяна заради гаранционните условия, посочва Йорданов. Очаква ни дилемата без гаранционни условия да имаме разбит център. Моят апел към общинските съветници е сериозен и ще  ги поканя на среща още следващата седмица. Преди няколко дни съм пуснал официлно писмо до Прокуратурата с искане да бъдат предоставени постановленията, които са издавани.  До ден-два очаквам резултат от Прокуратура.
Реалистичен бюджет -2017
Недопустимо е партия, като БСП да се упражнява предизборно   и да гласуват въздържали се без да обяснят защо, заявява кметът. Поисках аргументи  и не получих такива, допълва той. Бюджетът е реален защото, не е представен като надут балон както се е случвало години наред. В годините назад след изтичане на финансовата година, резултатите като успеваемост са 60-70%. Тази година в частта местни данъци и такси приходите са над 100%. Това означава, че сме постигнали търсените цели от миналата година. Разликата идва от разпореждане с общинско имущество.Назад във времето са разпродавани големи и важни имоти.Такива вече няма. Такива са били тролейбусната мрежа, старите казарми, вериги за хранителни стоки.Представяме на добричлии реалността. Когато имаме бюджет и проектобюджет избираме приоритетните дейности. В общата картина на Добрич ,нека не забравяме, че само за 2017 година имаме подписани проекти за 150 милиона лева за инфраструктура, посочва Йорданов. Става въпрос за Водния цикъл, за саниране и за ул.Шести септември. До сега не е имало толкова много договори за една година за инфраструктурни проекти наведнъж.
Единият милион  от заема може да стои в банка и да не се пипа
Опитваме се паралелно да движим въпроси, които ще се решат в бъдеще. За детските градини и наблюдателната система. Проектът за видеонаблюдение ще бъде изграден на три етапа. Трите етапа ще бъдат работещи. С 600-те хиляди лева в заема залагаме първият етап. Изкопните дейности и монтажи ще бъдат извършвани  от общинското предприятие , този въпрос дори не беше зададен на сесия. Питам защо не беше зададен? Нека публично да го зададат за да им отговоря. Искам да бъдем максимално открити и обективни.
Парламентарни избори
Категорично казвам, че няма да участвам в каквито  и да било депутатски листи.Докато не реализираме всичко зададено като програма в началото, нямам работа другаде освен да работя за моя град, категоричен е Йордан Йорданов. Когато започнахме работа по водния цикъл всичко направи наново моят екип. От вчера решение на КЗК ни развързва ръцете за пречиствателната станция, оставят без уважение жалбите и това означава в първите слънчеви дни да започнем работа по пречиствателна станция , същото важи и за санирането което започва при благоприятно време, примерно   5 градуса над нулата. За година и два месеца успяхме да подредим всичко, което да се случва като строително- ремонтни дейности изтъква кметът Йорданов.
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

МГ Добруджа