МВР няма да пожали сили и енергия, за да гарантира сигурността на изборите

За първи път се събраха началниците на всички районни полицейски управления в страната, общо 179

Подготовката на предсрочните избори бе обсъдена на Национално съвещание на ръководния състав на министерството. Активната комуникация с гражданите беше акцент във втората част на съвещанието, която събра началниците на всички районни полицейски управления в страната.

В националното съвещание участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, политическото и професионално ръководство на МВР. Основни теми бяха подготовката за предсрочния вот и мерки за връщането на доверието на обществото към полицията. Служебният министър-председател Огнян Герджиков присъства лично на заключителната част на съвещанието, съобщава пресцентърът на МВР.

"В процеса на подготовката и при осъществяването им МВР ще се води единствено от върховенството на закона" каза служебният вътрешен министър Пламен Узунов.

Отговорностите на вътрешното министерство, както и конкретните задачи, свързани с недопускане на манипулации на вота бяха тема на доклада на заместник-главния секретар Георги Арабаджиев, определен за председател на Оперативния щаб за провеждане на предстоящите избори за народни представители. Главният секретар на МВР Георги Костов представи анализ на дейността на МВР по противодействие на престъпността и показателите на областните дирекции според критериите за оценяването им.

Като приоритетна задача новото ръководство на МВР извежда възстановяването на връзката между районните инспектори и гражданите. По заповед на министъра информационни писма с името и координатите на районния инспектор, отговарящ за съответната територия, контактите на дежурните части на районните управления и областните дирекции, както и на дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“ в МВР трябва да достигнат до всеки вход на жилищна сграда в градовете, селата и вилните зони. Срокът за разпространението им е една седмица.

Активната комуникация с гражданите по местоживеене беше централна тема и по време на втория модул на Националното съвещание. За първи път се събраха началниците на всички районни полицейски управления в страната, общо 179. Те получиха преки и конкретни указания от министъра и професионалното ръководство. В края на съвещанието всеки един от тях получи националния флаг, който да постави в ръководеното от него управление.