Делчев: БСП прие шокираща програма за милиарди от хазната –това ще е голямото опоскване на България

Още няколко десни партии искат да се присъединят към РБ и това ще стане факт в следващите дни

На конгреса си вчера БСП прие шокираща програма, в която залагат  стотици милиарди от хазната за продължаване на проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. РБ ще се противопостави на тези апетити за връщането им в управлението. Програмата на БСП е програма за голямото опоскване на хазната. Реформаторският блок е обединената десница, която ще води битка против тази програма.

Това коментира в „Тази неделя” по БТВ Димитър Делчев от  Националния координационен съвет на Реформаторите.

РБ се разширява. Още няколко десни партии искат да се присъединят към РБ и това ще стане факт в следващите дни. На конгреса на РБ имаше много хора от ДСБ, част от тях вече са индивидуални и групови членове на РБ. Структурите ни по места искат да работят заедно с техните структури и не приемат решенията на партийния апарат на г-н Кънев, затова заедно с цели организации на ДСБ и отделни членове на партията дойдоха на конгреса на РБ миналата събота, обясни Делчев.

По думите му, вече никой не вярва в искреността на председателя на ДСБ да обедини дясното. Той се отцепи от РБ и подведе избирателите си, че Десницата ще е заедно и единна като алтернатива на ГЕРБ и острие срещу БСП, коментира Делчев и показa коалиционното споразумение на РБ с ГЕРБ за съвместно управление, където подписът на Кънев стои редом с този на Борисов.

Председателят на ДСБ подписа това споразумение един месец след като сам обясняваше нашироко публично, че няма да прави коалиция с Борисов. Когато няколко пъти проявиш такава непоследователност, вече никой не те иска за партньор, каза Делчев и добави, че в „Народна република” има свестни хора, които са се подвели по отцепническите  действия на един човек и скоро ще бъдат разочаровани от склонността му към задкулисни договорки.

Искам да подчертая много коректната позиция на НПСД за разговорите им с ДОСТ. Част от НПСД имат своя тактика - смятат, че заедно с Местан могат по-ефективно да разбият модела на ДПС. Но за нас, в РБ, е недопустимо сътрудничество с ДОСТ. Българската политика трябва да се прави от български политици и то в България. При Местан това не е така и няма как той да има място в РБ. РБ е с дясно-патриотичен консервативен профил и няма как да приемем сътрудничество с бивши членове на ДС, коментира Делчев решението на НДПС да се коалират с ДОСТ.