Борисов: Ще увеличим два пъти учителските заплати, защото сме събрали достатъчно пари в бюджета

По икономически растеж сме втори в Европа, 120 млрд.лева ще мине БВП в края на следващия ни 4-годишен управленски мандат, ако ни гласувате доверие. Цифрите подкрепят безпощадно политиките на ГЕРБ

Най-важното за развитието на държавата, ако погледнем на какво са залагали и българските възрожденци, се оказва образованието. Трябва да сме по-умни, по образовани, по-квалифицирани и конкурентоспособни. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който представи управленската програма на партията пред жители на Пловдив. Борисов подчерта, че приоритетите на ГЕРБ в предишните два мандата са били други и в по-голямата си част те вече са изпълнени. “Положихме огромни усилия, за да се справим с поръчковите убийства в последните години и обществото вече ги забрави. Сега хората искат да видят друго. Не можем да задължим народа да стане 8-9 милиона, защото това е доброволен акт. Ние искаме по-качествено образование за децата, затова ще осигурим по-доброто заплащане в сектора. В рамките на бъдещ 4-годишен мандат бюджетът позволява това да се случи, благодарение на това, че има събрани повече пари от контрабандистите в последните две години”, обясни Борисов. Той подчерта, че в бюджета за 2017 година са предвидени 250 милиона повече за заплатите на учителите.

“Ако е имало “паралелна държава” – тя беше точно при БСП и Тройната коалиция. Ние събрахме над 4,7 млрд. приходи от борба с корупцията. Тази заслуга е и на главния прокур и на прокуратурата. Само за януари 2017 им оставихме близо милиард излишък. 3, 7 млрд.изплатихме за КТБ, за да си получат хората гарантираните влогове. 2, 5 млрд разплатихме и за американските и руските централи. Добре, че спряхме Драгомир Стойнев да се подпише и за “Козлодуй” – представете си 5 милиарда да плаща държавата още. Ако не бяхме плащали 2,5 млрд.за централите, тези пари щяха да са за учителите. Обещанията на БСП днес са на база на това, което сме събрали ние като приходи в бюджета в последните две години”, заяви Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че през 2009 г. При правителството на Сергей Станишев е бил приет Законът за амнистията, според който министър не подлежи на разследване за съмнителни сделки, ако подписът му не е върху документа. "И тогава Корнелия Нинова е била депутат, а сега тя ще ми праави ревизия", коментира председателят на ГЕРБ. Той призова за ревизия на всички правителства в последните 20 години. Според Бойко Борисов е недопустимо в 21-ви век да се използват обръщения като “другарю” и “другарко”.

“Не загубихме изборите от БСП, защото още не се знае кой предложи Румен Радев. Един ден БСП заявяват, че не носят отговорност за служебното правителство, а на другия казват, че те са назначили Радев. Има раздвоение на личността в БСП”, каза той. Борисов акцентира върху това, че служебното правителство е заложило на експерти на ГЕРБ точно в сектори, в които опонентите на партията са критикували управляващите – енергетика, финанси, европейски фондове и социална политика. “Те са си ги избрали, ние нямаме участие. Като гледам останалите– те са си БСП под прикритие”, заяви председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че пътят на развитие, по който се движи България в последните две години, е правилен. “По икономически растеж сме втори в Европа. 120 млрд.лева ще мине БВП в края на следващия ни 4-годишен управленски мандат, ако ни гласувате доверие. Цифрите подкрепят безпощадно политиките на ГЕРБ. Но опонентите ни са се сродили с медиите и ни захлупват. Добре, че е интернет, за да стигнем до вас – иначе магистралите ги няма, блоковете са потънали във вода, пречиствателните станции са се пресушили. Където намерят дупка, отиват да снимат. Този нихилизъм и потъпкване на достойнството не е добре за нацията. Над 2000 училища санирахме, затова сега считаме, че с наличните ни възможности и средства могат да се увеличат и заплатите на учителите”, обясни Борисов. Председателят на ГЕРБ акцентира и върху това, че е необходима демонополизация на здравната каса, за да може да има контрол. “Извън мандата на ГЕРБ всяка година на края на година Здравната каса по 200-300-400 млн.се доплащат. Защо – защото се харчи неразумно, или се източва. В последните две години не се доплащаше, но веднага започнаха смени сега, защото тези хора не са удобни”, каза той.

Според председателя на ГЕРБ администрацията на ведомствата и на Общините поставя пречки пред бизнеса и гражданите. “Цялата си воля ще вложим с колегите да обърнем наобратно тежестта и да направим така, че бюрокрацията да бъде за администрацията. Трябва да се електронизират системите. Всичко може да бъде под една шапка. Отиваш и си подаваш декларацията, плащаш си таксата. Пише срок – седмица или две. Оттам нататък въпросният кмет, областен управител, министър или човекът, приел документите ти на гише, носи отговорност. Подлежи на глоба, ако не спази срока. Никой не може да те пререди, защото имаш електронен номер. Чиновничката не те кара да обикаляш. Време, пари, задръствания. Това ще се промени и администрацията сама ще си набавя нужните документи. Аз лично подкрепям възможността и за т.нар. мълчаливо съгласие, след като мине зададения срок”, обясни Бойко Борисов. Той изтъкна ползите за региона от икономическа зона “Тракия” и заяви, че мечтата му е и покрай АМ “Хемус” и други наслени места в страната да има такива развити индустриални зони.

Относно увеличението на пенсиите Борисов заяви, че ГЕРБ не обещава 300 лева пенсия, защото това не е икономически обосновано към този момент. “Това, което сме обещавали, го правим. Надграждаме постигнатото с тези нови предложения. Същите тези БСП, които сега обещават невъзможното, през 1990 година ликвидираха пенсионните фондове. Не останаха пари в стълбовете. Да сте ни живи и здрави – около 2 млн и 3 хиляди са пенсионерите в момента. Ако Всяка година държавата дотира по 6 милиарда от всички останали за пенсионерите. Над 210 милиона извън бюджета сме дали за пенсионери за коледни и великденски добавки. Ако не трябваше да оправяме големия шлем н БСП, тези пари щяха да са за пенсионерите, парите за американските централи и Белене –също. БСП щели още по-голям шлем да правят сега. Откъде ще вземат пари? По 10 милиарда отгоре трябват, ако искаме да осигурим достоен живот на всички български пенсионери”, каза Бойко Борисов.

“Разбирам болката на пенсионерите, но няма как да направя това, което искат в момента. Само с ръст на икономиката можем да увеличим ръста на приходите – с бонуси, или по швейцарското правило могат да бъдат увеличени пенсиите. Много ми се иска да се вдигнат доходите, но трябва да заработи още по-добре икономиката. Безработицата ни отиде на 7%. 6 милиарда повече събрани приходи щяхме да стигнем 2017 година и щях да ги дам за пенсии веднага. Убеден съм, че ще стане – при този ръст и при насърчаване на образованието, на дуалното обучение. Отчитаме, че принудата е най-доброто средство да накараме малцинствата да учат”, обясни още Бойко Борисов.

Като най-голям негатив в политиката на партията лидерът на ГЕРБ определи прекалената толерантност. “Най-големите критики към нас бяха, че сме много толерантни. Те ни показаха, че толерантността не е добродетел – показаха ни, че отново трябва да върнем реваншизма в политиката. Във времето на тази тежка финансова криза – кредитиният рейтинг на Гърция и на Турция е в много тежко състояние. Надявах се ние да запазим единство на нацията, на фона на другите да изплуваме”, посочи Борисов.  По думите му, в последните години ГЕРБ е угаждала на всички само и единствено, за да може да излезе България от кризата. “Направихме го. Това са нашите приоритети, повече по други програми, извън нашата, трудно ще даваме подкрепа – ГЕРБ като гръмоотвод обира всичко. Направили сме най-много и това е видимо за всички”, категоричен бе той.

Според Бойко Борисов няма партия, която да е по-демократична от ГЕРБ. По думите му, в момента това се доказва за пореден път, защото ГЕРБ е понесла своята отговорност след загубата на президентските избори и кабинетът е подал оставка. Борисов посочи, че не обвинява за несвърешното от правителството Патриотичния фронт или Реформаторския блок, но бе категоричен, че няма как ГЕРБ да извлича само негативите, а останалите партии  да се ползват само с позитивите от управлението на страната.

Бойко Борисов обясни, че проблемът с мигрантския поток е решен изцяло. По думите му, в България има най-малко мигранти от целия Европейски съюз. „Вижте в Гърция какво става, в Унгария при Виктор Орбан има 30 000. При нас армията, полицията – 320 млн. Дойдох, победих и в Братислава беше ключовото заседание. Вече и Европа узря, че само през КПП-та има право да влиза чужденец. Сега укрепваме с тези 320 млн. нови автомобили, термокамери, цялата ограда се наблюдава с видеонаблюдение, всичко”, коментира още Борисов и благодари за активното участие на ПФ за осъществяването на ефективната охрана на границата.

На въпрос от залата какво ще се случи с АЕЦ „Белене”, Борисов отговори, че нещата могат да търпят развитие, само ако има интерес от частен инвеститор. До момента 4 компании са заявили такъв интерес, най-добрите са от Китай. В ГЕРБ е била обсъждана идеята да се построи 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, който ще даде сигурност и ще даде приходи на страната.

“Поставяме закона над нас, решенията на съда – над нас. Демокрацията не е измислена. Съдиите и прокурорите си дават сметка, че хората се нуждаят от справедливост. Да ги оставяме да взимат решения – другото е диктатура, режим” – така отговори Бойко Борисов на въпрос от присъстващите относно правосъдната система. Според Борисов партиите са необходими, за да има демокрация. Председателят на ГЕРБ обясни пред хората в Пловдив, че на народа ще му излезе по-скъпо да няма партийни субсидии, защото това ще доведе до задкулисни уговорки. “Партиите трябва да се финансират с държавна субсидия, както в момента.  Тя трябва да бъде намалена – до 5-6 лева на глас е разумно, защото има разходи, за които са необходими средства. Ако се премахне субсидията ще станем като БСП – всички олигарси са на първия ред там. ГЕРБ е голяма партия, която не може да нарушава обещанията си пред вас. Не можем да се поддадем на популизма. Трябва да продължим да разсъждаваме разумно и да намираме правилните решения”,  заяви още Борисов.

След проведената двучасова дискусия с жители на Пловдив председателят на ГЕРБ  Бойко Борисов пое ангажимента да проведе поредица срещи както с хората в Пловдив, така и в цялата страна.