Фандъкова възложи денонощно да се следят нивата на реките и общинските язовири

Осигурени са 4 екипа на звеното за аварийно спасителни дейности, които реагират на сигнали на място

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи денонощно да се следят нивата на реките и общинските язовири на територията на Столична община във връзка с повишението на температурите, снеготопенето и дъждовното време.
Кметът Фандъкова изиска от районните кметове да осигурят наблюдение на критични места, дерета и речни корита в съответните райони, екипите на Столичен инспекторат да контролират осигуряването на проводимостта на дъждоприемните шахти по уличната мрежа.
Осигурени са 4 екипа на звеното за аварийно спасителни дейности, които реагират на сигнали на място.
Към момента речните корита са с нормална проводимост. Реките текат в коритата си. Осигурено е наблюдение на речните нива чрез система за ранно предупреждение с хидрометрични станции, които се следят в центъра за видеонаблюдение на общината, както и чрез наблюдение на място в районите на Столична община.
Към настоящия момент се извършва и контролирано изпускане на водни количества през основните изпускатели на общинските язовири „Мрамор“, „Мърчаево“ и „Суходол 2“. Извършва се наблюдение на водните нива в язовирите и се осигуряват необходимите свободни обеми.
Всяка година Столична община почиства средно над 70 км речни корита. Тази година също се предвижда да бъдат почистени над 100 речни участъка. Те са с дължина около 75 км.