Служебният кабинет увеличи разходите по план-сметката за провеждане на изборите

Правителството одобри допълнение

Правителството одобри допълнение на план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

В постановлението се включва нова разпоредба, която предвижда по предложение на заместник министър-председателя по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната, съгласувано с Централната избирателна комисия, да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за покриване на цената по договор/договори за обществена поръчка във връзка с осигуряването на машинното гласуване.

Конкретният размер на допълнителните разходи ще бъде определен до размера на сключения/те договор/и. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Втората промяна в постановлението е свързана с прехвърляне на функциите (и съответно на финансирането) по организирането на международния пресцентър за изборите от Министерството на външните работи към БТА. Мотивът е изключителната натовареност на МВнР с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерският съвет прие и тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по БНТ, БНР и техните регионални центрове в рамките на предизборната кампания. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии.

Предизборната кампания се отразява в програмите на БНТ и БНР под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс.