В сайта на СО са достъпни данни за чистотата на въздуха в реално време

Промяната бе съобщена от кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Йоана Кръстева и влиза в сила от днес

Мярката е част от Програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община, която те представиха днес, съобщава БТА. Системата отчита нивата на общо 12 показатели, сред които азотен диоксид, азотен оксид, бензин, озон, слънчева радиация, фини прахови частици. Предоставят се осреднени данни за замърсяване на всеки един от показателите на всеки кръгъл час от денонощието, обясни кметът.

Тя раздели мерките в програмата на краткросрочни, средносрочни и дългосрочни, отнасящи се до транспорта, отоплението, промишлеността и информираността на хората. Основна мярка е стимулирането на хората да ползват градски транспорт. Общината ще ограничава движението на автомобили и ще регламентира пускането на безплатен градски транспорт в дни с трайно превишаване на нормите за чистота на въздуха по примера на много градове в Европа.

На второ място в програмата стои даването на предимство на градския транспорт чрез бус лентите и Системата за управление на трафика, както и въвеждането на електронната система за таксуване в градския транспорт, посочи кметът. Столичният кмет подчерта, че следваща мярка е увеличаване на миенето на улици и булеварди, както и метене /машинно ръчно/ още от тази пролет. На трето място в програмата са ремонтите на основните улици и булеварди, тъй обновената инфраструктура спомага за намаляване на запрашаването и замърсяването на града.

Развитието на веломрежата, на системата от велосипеди под наем, както и намаляването на скоростта на движение на автомобилри до 30 км в карето на улиците и булеварди "Христо Ботев", "Алабин", "Васил Левски", "Леге" и "Цар Освободител", са други акценти в програмата, посочи Фандъкова. Тя подчерта, че дори намаляването на скоростта на автомобилите помага за по-ниски нива на запрашаване. руга важна мярка в програмата на общината е по-строг контрол върху строителните обекти, който ще бъде осъществен от Столичния инспекторат. Кметът Фандъкова информира, че над 6000 акта са съставени на различни строителни обекти само за миналата година.

Кметът информира още, че ще бъде разработена и местна система за контрол на качеството на въздуха, която ще вклячва поставянето на още измервателни станции. Кметът Фандъкова съобщи, че ще предложи на държавата стандарти нивата на замърсители като сяра, прах и въглищата. При подпомагане на енергийно бедните пък Столичната община предлага да се предоставят горива с ниски емисии. По отношение на информираността на гражданите се предвижда разработване на онлайн приложения и организирането на информационни кампании за граждани.

Програмата за качеството на атмосферния въздух ще бъде в дневния ред на сесията на Столичния общински съвет на 23 февруари. Първо обаче трябва да бъде приета от комисиите към съвета.