„Кръстопът” на Димитър Запрянов е най-добрият фентъзи роман за 2016-а

Велико Търново Лайф

11-02-2017, 11:10

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои представянето на дебютната книга във Велико Търново

Дебютният роман на 25-годишния Димитър Запрянов ”Кръстопът”   беше обявен за   най-добра българска книга  за 2016 година   от Националния клуб за фентъзи и хорър „Цитаделата“. Годишните национални награди  в пет категории бяха раздадени в края на януари в столичния дом на културата „Средец”, а п ризьорите са определени след номинации и няколко етапа на гласуване.
Димитър Запрянов е от Димитровград и е възпитаник на Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов.
За младия икономист наградата е съвсем неочаквана. Идеята да пише във фентъзи жанра идва след поредица от странни сънища, от които черпи образите на бъдещите му герои в книгата. Романът е завършен през 2013г. и оттогава Димитър се опитва да го издаде, но нито едно издателство не проявява интерес. Едно от оправданията им е, че Димитър не е познат автор и няма публикувани книги досега. Така авторът решава да издаде сам книгата си. През 2016-а „Кръстопът” е издаден. Книгата е в жанра на ърбън фентъзито – съвременна история, която се развива в град, а темата е личностното израстване, промяната и вътрешната борба, които провокират всеки.  
Димитър признава, че чете фентъзи още от дете, а интересът му към книгите е запалила поредицата за „Хари Потър”.  Чете исторически и криминални романи, както и трилъри, но фентъзито му е любим жанр.  
Завършил е втория си роман и се надява тази есен и той да бъде издаден. Идеята му е да направи поредица от три книги. През април ще излезе и сборникът „Мечове на времето” на Националния клуб за фентъзи и хорър „Цитаделата“, в който Димитър участва с разказ.
Откъси от „Кръстопът” могат да бъдат намерени на страницата на романа във Фейсбук, а самата книга може да бъде поръчана чрез лично съобщение до Димитър. 
Димитър Запрянов е представял романа си в Хасково, Димитровград, Стара Загора и Ловеч, но планира през пролетта да го представи и в София, Пловдив, Велико Търново и Свищов.