Бойко Борисов: Полицeйско присъствие във всяко населено място е приоритет на ГЕРБ

Бежанският натиск по границата е нулев, подчерта бившият премиер

В момента има нулев бежански натиск на българската граница. Това заяви днес във Велико Търново председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов като изтъкна, че правителството на ГЕРБ се е справило с този проблем.

„След като минаха изборите изведнъж тази тема изчезна. В момента имаме нулева миграция, нула натиск . Освен това България е единствената държава, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата. Благодаря на президентът Румен Радев за неговата почтенност като при посещението си в Германия обяви, че България е стабилна, че е със забележителен икономически ръст и добро усвояване на еврофондовете”, подчерта експремиерът. Борисов допълни, че в програмата на ГЕРБ е заложено увеличаване на охраната по границата, като там ще бъдат разположени жандармерия, гранична полиция и армия, и ще се влиза в България само през официалните КПП-та. „Всички спазваме международните спогодби и конвенции, но само когато дойде на официалния КПП. Което имахме като проблемни места, вече е отстранено“, каза още Бойко Борисов.

Той припомни, че в момента се разследва бившия заместник- министър на външните работи Христо Ангеличин, заради това, че закупил след пряко договаряне телефонни централи за посолствата за 500 000 лева, а никой не поискал сметка на Драгомир Стойнев, като бивш министър на икономиката и енергетиката, защо е подписал договор за 10 млрд. лева след пряко договаряне. „Усещате ли хибридната война срещу нас?", попита още риторично лидерът на ГЕРБ?.

Той не пропусна и приоритетът на ГЕРБ за бъде осигурено полицейско присъствие във всяко населено място. „В момента се обучават 800 души, които ще бъдат изпратени по границата и в малките населени места, за да отговарят за сигурността. За нуждите на МВР ще бъдат осигурени нови автомобили, които са икономични и са със 7-годишна гаранция. До сега МВР харчеше по 9-10 милиона лева за ремонт на автомобили”, подчерта Борисов. „Ако не докараме автомагистрала „Хемус” до тук, след няколко години ще има огромна разлика между Северна България и Юга. Вижте сега как е край Пловдив – като по Цариградско шосе, инвестирахме 1 млрд. лева в магистрала, и има повече от 140 завода”, изтъкна експремиерът.