Председателят на Общинския съвет, кметът и съветници зарязаха в лозята на ИЛВ - Плевен

И тази година ИЛВ отбеляза празника Трифон Зарезан с кръшни хора, вино, добро настроение и с много гости

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници участваха в ритуала днес по зарязването на лозята на Института по лозарство и винарство /ИЛВ/. И тази година Институтът традиционно отбеляза празника Трифон Зарезан с кръшни хора, вино, добро настроение и с много гости.

За деня на лозаря в Плевен пристигнаха и министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и инж.Красимир Коев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Официални гости на ИЛВ - Плевен бяха още областният управител Ралица Добрева, депутатът от 43-ото Народно събрание Владислав Николов, кметът на Община Плевен Георг Спартански, Нора Стоева - директор на ОД „Земеделие”, специалисти от други научни институти. Всички те бяха приветствани от директора на ИЛВ - Плевен, проф. Иван Пачев, който пожела годината да е плодородна, здрава и реколтата да е добра.

„Празникът на Трифон Зарезан спокойно може да бъде определен, като един от най-българските. От тази дата започва лозарската година и родните производители зарязват лозята с надежда за берекет“, отбеляза и земеделският министър проф. Христо Бозуков. Той посочи, че очакванията за тази година са България да изнесе над 62 000 000 литра вино и така страната ни да запази полагащото й се място на винената карта на Европа и света. На всички, свързани с лозарството и винопроизводството, министърът пожела успешна и плодородна година.

Празникът продължи с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, след което всички се отправиха към лозята на ИЛВ в местността Томовското, където ритуално бяха зарязани лозята, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен.