Съдът остави в ареста 17-годишен старозагорец за кражба на кола

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишния М. Н., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в съучастие, в условията на повторност, при немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство отнел отнел чужда движима вещ без съгласието на собственика, с намерението  противозаконно да я присвои, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл.195,ал.1,т.3,т.4,предл.2 и т.7 вр. чл.194,ал.1 вр. чл.20,ал.2 вр. чл.28,ал.1 вр. чл.63,ал.1,т.3  от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 9 февруари 2017 г. в Стара Загора обв. М.Н. заедно с друго лице, използвайки отвертка са счупили малкото стъкло на прозореца на задната лява врата на  лек автомобил “Опел Кадет“, паркиран до жилищен блок. Те са отнели превозното средство. Двамата обвиняеми имали намерение да продадат автомобила за скрап и да си поделят финансовите средства.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан за престъпление от общ характер.  До момента обв. М. Н. е осъждан седем пъти, като наложените наказания по всички осъдителни присъди са за престъпления против собствеността – по чл.195 от Наказателния кодекс и чл.346 от Наказателния кодекс, с предмет леки автомобили или акумулатори. Деянието на 9.02.2017 г. е извършено от М. Н. в изпитателния срок на предходно осъждане.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обв. М. Н.  е извършил деянието,за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо обв. М. Н. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.