Ревизията на служебния кабинет не установи съществени нарушения в работата на кабинета "Борисов 2"

Пълният доклад ще бъде публикуван в понеделник

"Предоставяме информация за възникването на конкретни проблеми при реализирането на конректни секторни политики и програми. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Сигналите са изпратени до компетентите институции за последващи действия. В част от министерствата не са установени нарушения по обществените поръчки." каза служебният премиер Герджиков. Това са Министерството на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на социалното, на туризма, образованието и енергетиката.

"За областните управители: Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители- освобождаването им бе в рамките на закона с решение до МС. От правителството не са изпращани писма до областни управители. Политическата коректност изисквала областните управители да подадат оставка, а кабинетът да реши кой да остане. Един случай - областният на Перник искал отпуска за изборите." заяви Герджиков.

"В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 обществени поръчки, 31 са прекратени, остават 82. При извършения анализ са установени нарушения по 45. По 9 процедури има индикации за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура." каза служебният премиер Герджиков.

"В АПИ обществена поръчка за "Хемус", включително и за поддръжка на тунелите "Ечемишка", "Витиня", "Правешки хан" са открити нарушения, поръчката е проведена през 2015 г. В Министерството на икономиката - има нарушения в залагане на дискриминационни текстове към участници в поръчките. В Изпълнителна агенция за малките и средни предприятия е открито нарушение по провеждане на процедура при липса на конкуренция." продължи Огнян Герджиков.

"В Министерство на земеделието има забавяне на стартирането на процедури, чието неизпълнение може да доведе до риск от спиране на европейски средства за страната", каза Герджиков. Той отбеляза като нарушение обществена поръчка за застраховане на санитарните автомобили на спешната помощ.

„Зачестили са случаите по които има данни за картелни споразумения. Има практика от страна на търговци в определен сектор, които уреждат реалната икономика. Трудно се доказва такова нещо, поради което не е налице подобен сигнал”, добави служебният премиер.

"За 14 дни не може да се направи по-пространен и дълбочинен анализ. Министерствата ще продължават да правят анализ на случващото се. Това все пак няма да е акцент на правителството. Неговият акцент е да подготви едни честни и справедливи избори”, подчерта Герджиков.

„Към министрите съм отправил настояване – всички обществени поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите. Подробности от доклада могат да бъдат потърсени от министерствата и агенциите”, заключи служебният премиер.