Юнкер: Европа не трябва да се подчинява на американските искания за разходи на НАТО

Свят

17-02-2017, 14:48

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер: Brexit ще отнеме повече от 2 години

Жан-Клод Юнкер е категоричен, че европейците трябва да харчат парите си по-ефективно

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в четвъртък, че Европа не трябва да се подчинява на американските искания за увеличаване на разходите за отбрана, с аргумента, че развитието и хуманитарната помощ също може да се броят за сигурност, съобщава Reuters.

В рамките на среща в централата на НАТО в сряда министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците от Организацията на Северноатлантическия пакт, че те трябва да зачитат обещанията за военните разходи, за да са сигурни, че Вашингтон няма да промени подкрепата си към Алианса.

„Това е американското съобщение от много, много години. Аз съм много против да се оставяме да бъдем вкарвани в това“, заяви Юнкер в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурност, която се открива в петък. Германия вече няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите за отбрана от 1,22 % до два процента от БВП, подчерта Юнкер.

„Аз не харесвам това, че нашите американски приятели стесняват концепцията за сигурността до военните“, допълни люксембургският политик, като се аргументира, че би било разумно да се погледне на „модерната политика на стабилност“, съставена от няколко компонента.

„Ако се вгледате в това, което прави Европа в областта на отбраната, както и помощта за развитие, както и хуманитарната помощ, сравнението със САЩ изглежда доста по-различно. Съвременната политика не може да бъде само за повишаване на разходите за отбрана“, коментира председателят на ЕК.