КАТ отчита драстично намаление на инцидентите на пътя от началото на годината

Общество

20-02-2017, 08:51

Снимка:

wikimedia.com

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инж. Лазаров: Има десетки опасни съоръжения по пътищата

Новите наказания за шофьорите-нарушители влязоха вече в сила

Пътна полиция въведе още по-широк кръг от катастрофи, при които може да се подпише само двустранен протокол без да се викат пътни полицаи. Гост в студиото на "Денят започва" беше Бойко Рановски - началник на отдел "Пътна полиция", който обясни какви са новите промени в Закона за движение по пътищата.
Бойко Рановски - началник на отдел "Пътна полиция" - ГДНП: За превишаване на максимално разрешената скорост санкциите се увеличават драстично - от 30 км и повече превишение санкциите стават двойно по-високи. Въведени са и нови санкции за управление в насрещното движение по автомагистрала, скоростен път. Въведени са и конкретни текстове за тези, които участват или организират нерегламентирани състезания по пътищата. Има и една нова принудителна мярка - сваляне на регистрационните табели, прекратяване на регистрацията за водачи, които сядат зад волана след употреба на алкохол, наркотици или са неправоспособни.
На въпрос при какви случаи се свалят номерата на автомобилите, Бойко Рановски обясни, че в закона ясно е записано - номерата ще бъдат свалени на собственик, който управлява МПС под въздействие на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Ако водачът не е собственик си важи действащата преди промените мярка - спиране от движение на МПС. Разликата между спиране от движение и прекратяване е, че в единия случай се взимат и табелите с регистрационен номер при прекратяването, а при спирането от движение се взима само част от свидетелството за регистрация и автомобила се спира от движение в срок до 1 месец.