Представители на ЖГЕРБ – В. Търново участваха в национална политическа академия на жените

В програмата на ГЕРБ няма нито една незащитена цифра, заяви по време на форума Бойко Борисов

Представители на ГЕРБ – В. Търново участваха в Национална политическа академия на женската организация към партията. На форума, който се проведе в Стара Загора присъстваха областният клубен ръководител на жените Цветанка Недева, Светлана Брънкова от старата столица и Анелия Рачева от Павликени. Форумът се проведе под надслов „Национално отговорно управление или популизъм“ и в него взеха участие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри от кабинета на премиера Борисов, депутати и членове на ЖГЕРБ от цялата страна.

В нашата програма няма нито една незащитена цифра. Средна заплата, минимална заплата, повишаване на пенсиите, бонуси на Великден и Коледа – всичко е изчислено на база на постигнатия от нас икономически ръст и събраните повече пари в бюджета“. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на форума. Новата програма за управление на ГЕРБ надгражда старата. Борисов обясни, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че след правителството на Орешарски фискалният резерв е бил 3 милиарда лева, а сега е над 14 милиарда лева. По думите на Бойко Борисов, ако не са били разплащанията към американските централи и руската страна за АЕЦ „Белене“, във фискалния резерв в момента е щяло да има 17 милиарда лева. Борисов подчерта, че в момента в България безработицата е рекордно ниска. „Една от опорните точки на нашите опоненти е, че ГЕРБ правят дълг – взехме тези пари, за да имаме буфер, защото след КТБ беше подготвена друга банка да падне. Ние стабилизирахме банковата система още първата година“, коментира още той.

 Според Бойко Борисов е недопустимо загиналата жена в тунела “Ечемишка” да се използва като опорна точка за атака срещу ГЕРБ.  “Сега взеха от единия тунел лампите и ги сложиха в другия и казаха, че това е работа за пет години. Защо е тази атака срещу ГЕРБ? Защото те нямат какво да кажат – нямат едно нещо, което да посочат като нарушение. Удивен съм от нежеланието да се припомни какъв закон си приеха БСП и НДСВ – Законът за амнистията. Амнистия на кражбите на министрите и заместник-министрите. Това  е най-срамният закон от времето на Народния съд”, посочи още Борисов.

 Председателят на ГЕРБ коментира т.нар. ревизия от служебния кабинет на Огнян Герджиков. „Каква беше ревизията – защо държавната фирма „Автомагистрали“ е ремонтирала АМ„Тракия“ и АМ „Хемус“, които бяха в отвратително състояние? Изведнъж казват, че имало забавени обществени поръчки. Преди само месец обясняваха, че правителството в оставка не трябва да провежда обществени поръчки. Аплодирам ги, защото се оказа, че всички приказки за нарушения ги няма! Ние бяхме толерантни след управлението на Орешарски и предпочетохме да градим, а не да проявяваме реваншизъм и да продължаваме да рушим държавата”, коментира Бойко Борисов и припомни, че е призовал за всяка обществена поръчка да се пита президента Радев.  За риска от спиране на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” Борисов заяви, че ГЕРБ са изпратили писмо на Меглена Кунева, че има нередности и това ще доведе до проблеми, но тя не ги е разбрала.

 Лидерът на ГЕРБ напомни, че има направена задълбочена проверка на приватизацията и сигналът е в прокуратурата. “Щом искат да си правим ревизии - добре. Икономическият кръг, кръгът “НДСВ” – още са ми в главата. Един милион  души посрещнаха царя преди години, а сега НДСВ нямат нито един общински съветник. Защо днес няма партия НДСВ, след като има толкова голямо одобрение? Коя сила ги докара тях и ги върна? Кой върна всички тези хора през военните? Заиграват се с игра, която най я мога. Но аз все още вярвам, че съединението прави силата”, заяви Бойко Борисов.

Относно изказванията на Корнелия Нинова срещу Търговското споразумение между Канада и ЕС председателят на ГЕРБ коментира: “Не са ли им децата на всички тях в Америка, не ги ли е страх какво ядат там, колети ли им пращат? Ние направихме така, че да няма визи и в Канада. СЕТА е едно от най-големите събития в Европа. Нима някой мисли, че има някой, който се е объркал при гласуването? Когато си “за” – гласът ти си остава “за” и законът е приет. Можеш да си правиш трикове, ако госпожата ти се скара. И за бежанците така се объркаха – гласуваха “за” да се връщат в държавата за произход, сиреч в България. Как по най-важните теми се объркват? За съжаление, когато дойдат фаталните акорди на едно тяхно управление, след това 1,5 година ги оправяме. Ето виждате – само за един месец има спад в икономиката на страната.”

Кампанията, която социалистите водят е агресивна и лъжлива, категоричен е Борисов. „Ако БСП управляват, Драго Стойнев веднага ще отиде да сключи сделка за 10 милиарда лева. Прекалено ми е скъпа и мила държавата, за да се радвам, че някой ще се провали”, обясни лидерът на ГЕРБ. По думите му, все пак водещата партия на предстоящите избори трябва да се опита да състави правителство.

 Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е загубила от управлението в последните две години, но държавата е спечелила. “Според “Евростат” днес страната ни е в най-доброто си състояние от всякога. Няма проблем нито за Европа, нито за България. Основните политики на държавата се спазват. Има готови пари, но една част от тях са за кофинансиране на европейски програми, не трябва да се харчат наведнъж. Ако те заложат няколко милиарда за години напред да се мултиплицират, пенсионните фондове няма да издържат. Ако стъпим на частните фондове пенсията ще е 50-60 лева. Защо мислите, че не искаме да увеличим пенсиите до 1000 лева? Политиката да харчим толкова, колкото изкарваме не е в полза на ГЕРБ, но е в полза на държавата. Ако блоковете не се санират, след години хората вътре трябва да бъдат изселени. Не трябва да гледаме от днес за днес, а да се грижим и за бъдещето развитие”, категоричен бе той.

 Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред дамите че най-голямото предизвикатество днес е борбата с популизма и фалшивите новини. Днес всеки обещава много, но това е предимството на малките – могат да обещават всичко, защото няма да им се наложи да управляват.

През почивните дни в Стара Загора се проведе и кръгла маса, на която ГЕРБ представи приоритетите си в сферата на образованието. На нея присъстваха областният ръководител на СГЕРБ д-р Петя Илиева, а също д-р Марияна Петрова и д-р Дафин Ненов от старата столица.