Служебният премиер уточни кой може да се ползва от специализиран транспорт на НСО

Миналата пролет Борисов свали министрите от лимузините, решението на правителството не е отменено

В отворено писмо до медиите служебният министър-председател посочва кой може да се ползва от специализиран транспорт на НСО.

От него става ясно, че в действащия Закон за НСО от 1.11.2015г. е записано правото на президента, премиера, председателя на Народното събрание да се ползват от въпросната услуга. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.

С решение на Министерският съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО, пише в съобщението до медиите. Позицията на проф. Герджиков е, че не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон. Според него право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност.

Писмото на служебния премиер е в отговор на публикации в медиите и запитвания от средствата за информация.  В последните дни станахме свидетели на масово обществено недоволство по повод факта, че НСО пази съпругата на президента, заради наличие на "конкретна застрашеност" срещу нея. Конкретика за тази застрашеност обаче все още липсва.