Детски и спортни площадки, нови тротоари и паркоместа изграждат в „Централен“

Мисия Пловдив

21-02-2017, 07:54

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Облагородяват шестте района на Пловдив с допълнителни 9 милиона лева

Допълнителни осветителни тела ще бъдат сложени и на много места в района по изрична молба на гражданите

„Инвестиции за 900 000 лева за облагородяване на район „Централен“  ще бъдат направени тази година“, съобщи районният кмет Георги Стаменов. Продължава процесът по премахване на гаражни клетки, а на тяхно място ще се обособят близо 440 паркоместа.

Това ще стане на: булевард „Марица“ № 14-22, булевард „ Княгиня Мария Луиза“ № 32-38, улица „Родопи“ и „Антон Тайнер“. На булевард „Марица“ № 2-6 се предвижда разширяване с 2 метра на съществуващите паркинги, а на улица „Генерал Григор Кюркчиев“ освен паркинг за над 100 автомобила ще има осветление и облагородяване на зелените площи.

Община Пловдив започва и реализация на пилотен проект в централна градска част за двустранно паркиране в еднопосочни улици, като за целта се обособяват и съответните джобове за паркоместа на улиците „Петьофи“, „Виктор Юго“, „Йосиф Шнитер“.

„В момента се обследват улиците „Цанко Дюстабанов“, „Булаир“ около Техническия и Пловдивския университети, за да се види дали това е приложимо и там, където паркирането е много интензивно“, уточни Георги Стаменов. Обследва се и булевард „6-ти септември“ от булевард „Руски“ до булевард „Копривщица“, за да се види къде може да се реализира успоредно паркиране или под 45 градуса за около 100 автомобила.

В капиталовата програма на администрацията на „Централен“ са и изграждането на 6 детски площадки, ремонт на тротоарни настилки, облагородяване на зелената система, ремонт на осветлението.

Предстои да се доизгради паркът между  улица „Рожен“ и  булевард „Васил Априлов“, където на детската площадка ще се направи нова настилка, ще се постави чешма, пейки и осветление.  Спортна и детска площадка ще бъдат направени на улица „Прогрес“ и „Пенчо Славейков“ до пазара на  улица „Младежка“, след като 250 родители са заявили желанието си за това.

„На улица „Родопи“ също ще бъде направена детска площадка, там вече има кучешка.  Между блоковете на улиците „Киев“ и „Еньо Марков“ ще бъдат направени още две малки детски площадки“, каза кметът на район „Централен“.

Нов проект и за площад „Кочо Честеменски“ се прави в момента, в който са включени нова настилка, озеленяване и осветление.

Нови тротоарни настилки ще има и по улиците „Драган Цанков“, „Филип Македонски“ и „Цар Калоян“. Трайна настилка ще има и в междублоковото пространство на улиците „Мусала“ и „Любен Каравелов“.

Допълнителни осветителни тела ще бъдат сложени и на много места в района по изрична молба на гражданите.

Съвместни с дружество ВиК ще бъде подменена канализацията и водопровода на улиците „Капитан Георги Цанев“, „Найден Геров“ и „Тодор Каблешков“.