Кралев: Сервират се тези от служебния кабинет, които могат да бъдат удобно използвани от БСП

Политика

21-02-2017, 12:54

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: Образователната система и спортът като част от нея са основен приоритет на ГЕРБ

Красен Кралев: Garanti Koza Sofia Open счупи всички рекорди по посещаемост на турнирите АТР250

Кралев: Радостно е, че Григор идва в София в такава форма (видео)

Красен Кралев: Работихме с огромна любов и енергия в името на спорта и нашите спортисти

Министър Кралев връчи договорите на Младежките информационно-консултантски центрове от цялата страна

Министър Кралев откри футболно игрище на стадиона в „Надежда“

Министър Кралев удостои Васил Божков с почетния знак "Венец на победителя"

Борисов представи програма на ГЕРБ в сектор Обществен ред и сигурност

Иван Тотев регистрира листата на ГЕРБ в Пловдив с водач Бойко Борисов

Борисов към БСП: Как заместник на Горанов ще му прави ревизия?

Борисов: БСП ще ни скара с Русия

Борисов: Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години

Вежди Рашидов: Бойко Борисов е от хората, които обичат да вършат работа

Борисов: Всички партии напълниха торбите си с обещания – ние даваме реални цифри

Борисов: Със сменените областни управители се връщат ешелоните на БСП и ДПС

Министърът на младежта и спорта от кабинета “Борисов 2” говори за ревизионния доклад на служебния кабинет

“Няма лошо всички министри да бъдат проверявани. Моята дейност е проверявана четири пъти през последните две години и половина от Сметната палата. Въпросът е, дали този подход на служебния кабинет е правилен и кой има право да извършва тези ревизии.”

Това коментира в студиото на Милен Цветков министърът на младежта и спорта от кабинета “Борисов 2” Красен Кралев, по повод данните от публикувания в понеделник от МС пълен доклад от ревизията, направена от служебния кабинет в министерствата.

“Изнесените данни могат да имат стойност, само ако са извършени от компетентни органи. В случая, когато става въпрос за нарушения и дори се цитират индикатори за измама, трябва да е ясно кои са компетентните органи, извършващи ревизии - това са Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Сметната палата и там, където става въпрос за работа с евросредства, ИА “Одит  на средствата от Европейския съюз”.  Проверката от тези органи може да даде реална представа дали едно нарушение е извършено. Инспекторатите на министерствата са на пряко подчинение на министъра и осигуряват изпълнението на контролните му функции при провеждането на държавната политика, но когато става въпрос за ревизии и се говори за нарушения, компетентните органи са други”, внесе разяснение Кралев.

“Проблемът е, че дълго време - две-три седмици, в публичното пространство се експонира темата за ревизията и установените нарушения. Да издават констатации и присъди имат право компетентните органи, иначе всичко остава в сферата на обслужване на пропагандната машина. Сервират се тези от служебния кабинет, които могат да бъдат удобно използвани от БСП”, заяви Кралев.

“Прочетох много внимателно доклада.  В заключението му пише, че наред с позитивните тенденции в повечето министерства има и открити такива административни нарушения и негативни тенденции в провеждането на обществени поръчки, за чието подобрение се изисква общо повишаване на капацитета на държавната администрация. Т.е. никъде не се споменава злоумисъл от страна на министър или политически лица в министерствата, а става въпрос за компетентност на държавната администрация. Който не работи, той не греши. Но това определено са внушения“, категоричен бе Кралев. Той допълни, че в рамките на три или четири години не може с магическа пръчка да се решат всички проблеми на държавата. “Вижте в какво състояние управлението на ГЕРБ оставя държавата - икономиката в последните 15 години никога не е била толкова добре. Да видим какво наследихме от кабинета “Орешарски”, какви дългове наследихме. Проблемът с КТБ никак не беше малък - 3,5 млрд.лв. дългове, които бяха възстановени на вложителите. Пропилените пари за ядрените централи пък бяха 2,5 милиарда. Два пъти ГЕРБ оставя държавата в цветущо състояние. Някои хора бързо забравят в какво състояние БСП оставяше държавата  след всяко свое управление. А какво остави кабинетът “Орешарски”? Само в ММС, това което заварих е, че бяха написани 25 акта от АДФИ и Сметната палата за отдаване на обекти под наем от Нациолна спортна база, без провеждане на обществени поръчки въобще”, конкретизира той.

На въпрос на водещия защо хората са предпочели кандидата на БСП за президент, Кралев отговори: “Дори и да сме допуснали грешки, една неправилно проведена кампания не означава, че кандидатът е лош. Нека не абсолютизираме нещата. На база на дългогодишния си опит на човек, занимавал се с политически кампании, мога да твърдя, че загубата на избори не означава, че кандидатът е лош, а че имаш пропуски в кампанията.”

Кралев коментира и случая с АПИ, най-често споменаван в публичното пространство. “Голям шум се вдигна. Кой знае какви нарушения трябваше да бъдат открити, съдейки по предварителните анонси. Накрая се атакува държавната фирма “Автомагистрали”, и то защото е спечелила при открита процедура поръчката за поддръжка на автомагистралите.  Това не е сериозно. Преди да се хвърлят подобни обвинения, преди да се коментира с бомбастични изрази наличието на нарушения, нека се произнесат компетентни органи. Разбирам, че няма време до изборите, но и самият проф.Герджиков каза, че за 14 дни задълбочен анализ не може да се направи. След като не може да се направи задълбочен анализ, нека дадем време той да бъде направен, но с ясното съзнание, че тези резултати няма да бъдат използвани за пропагандни цели по време на предизборната кампания.  В заключението на доклада има тези, които всеки един журналист, всеки един човек може да използва според целите.”

Относно обществената оценка на управлението на ГЕРБ Кралев коментира: “За оценка на управлението има обективни икономически показатели, които коментираме. Неминуемо се допускат грешки. Но когато говорим за тема корупция например, трябва да уточним, че тя засяга хората от най-ниско ниво. Не става въпрос въобще за министри или висш ешалон на властта. Тук става въпрос за корупцията, която ежедневно се среща в бюрократичната машина на всички системи. Там е усещането на обикновения човек за наличие на корупцията. Един от основните моменти, залегнали в управленската програма на ГЕРБ сега, е борба с административната машина, с бюрокрацията. Няма как един човек, имащ нужда да му бъдат издадени някои документи, да се реди на 14 гишета в рамките на един ден, за да ги получи.”

На въпрос на водещия защо това не е свършено досега, Кралев отговори: “Не може всичко да бъде свършено в рамките на 4 години. Има приоритети, които всяка партия следва. И ние сме последователни в това отношение - ГЕРБ има цели и задачи, които следва през първия и през втория мандат, сега сме си поставили и целите за третия. Имаме политики, които защитаваме. Смятаме, че управляваме рационално, прагматично, преценили сме си силите, програмата ни е икономически обоснована - не е утопия, не са хвърляни напразни красиви обещания, както е в програмата на БСП. При нас всичко е сметнато изключително добре и в рамките на възможностите, които може да понесе бюджета на държавата”.

“Северна България се интересува от магистрала “Хемус”, за Южна България проблемът е решен. Продължаваме и с други инфраструктурни проекти. В моя ресор, в спорта, изключително важна е подкрепата в инфраструктурата на образователната система - физкултурните салони. Най-важното, за да имаме спорт, е да се върнем при децата. Не можеш да караш учениците задължително да изучават даден предмет, а да не им осигуриш условия. Има около 700 физкултурни салона от общо 2700, които не отговарят на условията за провеждане на часове по физическо възпитание и спорт. Сега дойде времето - намерихме средства в бюджета, подсигурени са 120-130 милиона в управленската програма на ГЕРБ за покриване на този дефицит. Има български училища от 50 години в големите градове, които нямат такива салони. Нито едно от правителствата – и преди 90-та година, и всички кабинети след това, не е решило този проблем. Нито един кабинет до момента не си е поставил тази цел - всяко училище да получи физкултурен салон. Ние ще го направим. Включително и по Програмата за развитие на селските райони направихме необходимите промени, за да може в момента приоритетно да се изграждат физкултурните салони за училищата - там, където има наистина необходимост от инфраструктура за децата.”

По темата за санирането, Кралев коментира: “Санирането е друга спекулация на политическите ни опоненти. Лили Павлова достатъчно добре защитава програмата. Не ми е известно да има установени нарушения до момента. Вижда се и от брифинга, който направиха МРРБ и служебният кабинет, че има много голям интерес към санирането. “