Т. Дончев: Трябва по най-добър начин да повишим цените на пазара

Политика

23-02-2017, 11:15

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесфорум „Предприемачество за растеж“ започва в София

Предприемачи ГЕРБ (ПГЕРБ) и бизнес асоциацията на Европейската народна партия МСП Европа (SME Europe) организирaха голям форум за предприемачеството и малкия и среден бизнес в София

Основен говорител на конференцията „Предприемачество за растеж“ е европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска.

"В предизборна обстановка се говори много за икономика. Искаше ми се днес да водим рационален разговор за това какво се предлага на политическия пазар като идеи и какво е необходимо да се промени, но ще сменим малко темата", коментира Томислав Дончев, заместник министър-председател от Кабинета Борисов 2.

"Трябва да си дадем сметка как по най-добър начин да повишим цените на пазара", добави той. Днес ще коментираме фундаментите, които се поставят под съмнение. Първо - ролята на държавата, допускането, че ако има икономика, тя трябва да бъде стимулирана от държавата, не е вярно. По същество, ако има проблем, трябва да го решим, а не да месим държавата в решаването му. В крайна сметка едва ли някой от вас копнеее за държавен хотел, ресторант и т.н. Второ - отношението към Европа, довчера се коментираше, че ЕС взима силите на България и изпива последните ни живителни сили."

В дискусията взе участие и Делян Добрев: "Факт е, че европейските средства след 2020 година ще намаляват. Ние трябва да изградим икономика, която не зависи от европейските средства. И ние трябва да мислим още сега как ще заместим тези европейски средства“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ на кръглата маса на тема "Предприемачество за растеж".

Добрев съобщи, че българинът се е превърнал в куриер, за да си набавя документи от една служба за друга. Той изчисли колко изгубени работни човекодни коства това, ако примерно трябва да предоставим даден документ на НАП.

За това идеята е да се забрани на всички държавни власти да изискват от гражданите издаването на документи от друга държавна администрация. „Като си ги искат, да си ги вземат“, добави Добрев.

Подобна реформа ще стимулира електронното правителство, заяви още Делян Добрев.