Майки на деца с увреждания получиха компетентни отговори от кмета на „Северен”

Участниците в срещата изразиха благодарността си за получените указания, подчертавайки, че никъде не са срещнали толкова внимание

Екипът по организация и управление на проект „Услуги за по-добър живот”, финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, проведе работна среща с майки на деца с увреждания в административната сграда на район „Северен”. Срещата с жените, които доскоро бяха и лични асистенти на децата си по проекта, бе инициирана от кмета  на района инж. Ральо Ралев и от ръководителя на проекта Красимир Асенов. Тя бе мотивирана от желанието на всички да бъдат разяснени въпросите, свързани с прекратяване на договорните им отношения по програмата и произтичащите от това последствия по отношение на осигурителния им стаж. Цел на срещата бе и да бъдат конкретизирани евентуалните желания на майките, техните деца да се възползват от медико-социалните услуги по проекта – възможност, залегнала в писмото на МТСП от 02.02.2017 г.

Майките получиха навременна и ценна информация за това, какво следва да предприемат в свой интерес, след като премине четиримесечният период, през който ще получават обезщетение като безработни от Бюрото по труда. Обяснено бе, че съгласно чл.46 от Закона за интеграция на хората с увреждания, времето, през което лицата са полагали грижи за човек с трайно увреждане и не са били осигурявани, се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране. Обстоятелството, че увреждането на детето изисква постоянна грижа, се установява с решение или решенията на ТЕЛК през периода. Важно бе за майките да научат, че здравните осигуровки на родителя за същия период се поемат от държавния бюджет след подаване на декларация в Дирекция „Социално подпомагане” по адресна регистрация. Вниманието на майките бе насочено и към още една възможност в техен и на децата им интерес – Националната програма „Асистенти на хора с увреждания”, по която биха могли да кандидатстват, ако отговарят на условията, залегнали в нея.

Участниците в срещата изразиха благодарността си за получените указания, подчертавайки, че никъде не са срещнали толкова внимание, търпение и разбиране както от страна на екипа по проекта, така и по отношение на общуването със социалните работници в Център за почасови услуги на район „Северен”.