Проф. Киров: Липсата на машинно гласуване не е основание за касиране на изборите

Според него няма опасност изборите да бъдат обявени за незаконосъобразни

Липсата на машинно гласуване не е основание за касиране на изборите. Това каза в новия сутрешен блок на ТВ "Европа" "Европа сутрин" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Припомняме ви, че ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 12 500 машини за гласуване на предрочните избори на 26 март. Това стана възоснова на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените, от единствената фирма-кандидат, технически условия не отговарят на посочените параметри.

Според проф. Пламен Киров няма опасност изборите да бъдат обявени за незаконосъобразни, тъй като политическата воля на избирателя ще бъде отчетена по традиционния начин.

"Искам да разсея едно съмнение, което се прокрадна по въпроса, който беше в началото, че неосигуряването на машини за машинно гласуване влече след себе си неизбежно обявяване на изборите за незаконосъобразни. Пак казвам, няма такава опасност, според мен. Защото гласуването, било то с хартиени бюлетини или с машини, представлява пренасяне на политическата воля на избирателя-за кого той гласува, на кого дава своето политическо доверие в листата, съответно и когато отбележи преференция за конкретно лице в листата на предпочетената от него политическа партия или коалиция. Дали това ще стане по електронен път, дали ще стане с хартиена бюлетина, избирателят упражнява своето основно конституционно право . Така че в случая е важно гласът да бъде подаден и той да бъде отчетен адекватно към изборния резултат, без значение какъв ще бъде начинът на това отчитане - дали ще бъде машинно, или по класическия начин. Ако няма машина избирателят ще гласува с бюлетина, но задължително вотът ще бъде отчетен т.е. изборният резултат няма да бъде атакуем в това отношение", каза проф. Киров.