Българите в Канада отбелязват 139-ата годишнина от Освобождението

В Торонто за втора поредна година ще издигнат националния флаг на Република България на почетния пилон на градския съвет

С поредица от събития в големите градове българите и приятелите на България в Канада отбелязват 139-ата годишнина от Освобождението на България, съобщи БНР.

В Торонто за втора поредна година днес ще се проведе официална церемония по издигането на националния флаг на Република България на почетния пилон на градския съвет. Церемонията се организира съвместно от Генералното консулство на България в Торонто и кметството на Торонто. Очаква се да прозвучат българският и канадският химн, да се почете с едноминутно мълчание паметта на геройски загиналите за свободата на България, ще има поздравителни речи и адреси на официални лица, кратък рецитал на деца от български образователни формации в Торонто и празнично хоро.

Във Ванкувър и Калгари също предстоят официални церемонии по издигането на националния флаг на България, съответно на 3 и 4 март. В района на Ванкувър, където българската общност наброява около 800-1000 души, церемонията се организира в предградието Ню Уестминстър. В Калгари българското знаме ще се развее за първи път тази година пред сградата на кметството на града в събота сутринта.

Честванията, организирани от българското посолство в столицата Отава, тази година ще бъдат изнесени в Монреал. Там предстои отбелязване на празника на 4 март с тържествен прием и официалното откриване на филиала на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в предградието Бросар. На празника ще присъстват официални лица, сред които посланик Николай Милков и почетният консул на Монреал Георги Паничерски.