С ритуал за издигане на националното знаме започнаха проявите за Трети март в Силистра

Прояви по случай Националния празник имаше и в другите общини на Силистренска област

С ритуал за издигане на националното знаме започнаха проявите за Трети март в Силистра.
Знамето бе издигнато от Богомил Руменов Яковчев - ученик в Спортното училище "Дръстър", Маргарита Николаева Вълчева - ученичка в Езикова гимназия "Пейо Яворов" и Ирина Георгиева Куртева - ученичка в ПМГ "Св. Климент Охридски". Тримата са носители на престижни награди от национални и международни състезания и конкурси, съобщава БТА. 
"Свобода, единство, национално достойнство - това е, което се стремим да отстояваме и да предаваме като безценна заръка на нашите наследници", каза в словото си по случай празника заместник-кметът на Силистра Денка Михайлова.
Граждани, ученици, местни ръководители,духовници, представители на политически партии, кандидати за народни представители поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой в града.
Най-ранният запазен документ за честването на Трети март в Силистра е от шестата година след Освобождението. Това е предписание на кмета на общината Гено Чолаков за "панихида в памят на този исторически ден".
Прояви по случай Националния празник имаше и в другите общини на Силистренска област. 
Историята на Силистренският край е пряко свързана с историята на руско-турските войни. За това напомнят издигнатите паметници и паметни знаци.
В село Кайнарджа, известно с историческата чешма, чието построяване се свързва с подписания през 1774 година Кючук-Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, е издигнат триметров паметник на руската императрица Екатерина Велика. 
В Тутракан се намира паметникът на Суворов, подарен на жителите на града от администрацията на Санкт Петербург.
Името на големия руски писател Лев Толстой, чийто паметник е в Дунавския парк на Силистра, се свързва с участието му в обсадата на града през Кримската война в 1854 година.
За руско-турските войни напомня и църквата "Света Троица" в с. Айдемир, в която има свещници, изработени от дула на руски пушки. 
В Алфатар по време на Освободителната война е направен първият превод на руски език на Ботевата балада "Хаджи Димитър", отпечатана през 1910 година в Санкт Петербург.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен