Емил Радев: Справянето с проблема на изчезналите деца мигранти е в интерес на европейската сигурност

Информацията на Европол за изчезнали над 10 000 деца мигранти е притеснителна

По време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел бе проведен дебат относно проблема с изчезналите деца мигранти в Европейския съюз, участие в който взе българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев. Според него информацията на Европол за изчезнали над 10 000 деца мигранти е притеснителна по две основни причини. От една страна, това са деца, за които ЕС има задължението да се грижи с особено внимание, имайки предвид, че някои от тях са загубили родителите си. От друга страна, ако толкова много деца успяват да избягат от зоркото око на службите, тогава е притеснително колко и какви хора използват мигрантските маршрути, за да достигнат до Европа и после да изчезнат.
В този контекст Емил Радев настоя за повече действия на европейско ниво за защита на децата мигранти. Като възможни мерки той посочи борба срещу трафика на хора, предоставяне на специални грижи за непридружените деца, засилване на сътрудничеството и обмена на информация между службите за сигурност по отношение на изчезналите деца, дори и чрез създаване на специализиран отдел в Европол. Също така евродепутатът призова чрез предстоящите промени на европейското законодателство за убежище да бъде гарантирано, че непридружените деца мигранти получават квалифицирани и обучени настойници.
В заключение Емил Радев предупреди за опасността децата мигранти да се превърнат в престъпници, ако попаднат в ръцете на трафиканти на хора, организирани престъпни групи и дори терористични мрежи. "Затова справянето с проблема на изчезналите деца мигранти е в интерес както на тяхната сигурност и благосъстояние, така и на европейската сигурност.", категоричен бе той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"