48% от големите компании у нас ще увеличат броя на служителите си

За 90 на сто от родните мениджъри бизнесът в България ще расте през следващите 3 години

Близо половината от големите български компании ще увеличат броя на служителите си през следващите 12 месеца. Очакванията им за следващите 3 години са оптимистични, показва проучване.

48% от големите компании у нас ще разширят дейността си и ще наемат нови работници. Това сочи проучване на международната консултантска компания „Прайс Уотърхаус Купърс”. Предмет на изследването е цялостният ефект на технологиите и глобализацията върху бизнеса. Организаторите са се допитали до 1400 изпълнителни директори от 79 държави. Оказва се, че българските мениджъри са по-оптимистично настроени от своите колеги по света. За 90 на сто от родните мениджъри бизнесът в България ще расте през следващите 3 години. По отношение на пазарите за развитие българските бизнес лидери виждат най-много възможности за растеж в европейските държави и най-вече в Германия. 12% пък виждат Румъния като ключов пазар за развитие, който измества Гърция.

В света картината е съвсем различна, на челните места, като възможност за развитие бизнес лидерите посочват САЩ с 43% и Китай с 33%. Най-големите притеснения на бизнес лидерите у нас и по света са свързани със свръхрегулацията, глобалната несигурност и бъдещето на еврозоната.