Започна делото на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН в Хага

Свят

06-03-2017, 19:09

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС обсъжда нови санкции срещу руски и кримски представители

Украйна обвинява Русия, че финансира сепаратистките бунтовници в Донбас и дискриминира татарите и украинците в анексирания Крим, както и за сваления малайзийски самолет през 2014 г

Започна делото на Украйна срещу Русия в Международния съд на ООН в Хага. Украйна обвинява Москва във финансиране на проруските сепаратисти и в расова дискриминация спрямо татарите и украинците в анексирания Кримски полуостров.

Пред състав от 16 съдии в Международния съд в Хага започна дело по жалба на Украйна срещу Русия, която е обвинена, че финансира сепаратистките бунтовници в Донбас и дискриминира татарите и украинците в анексирания Крим.

Киев иска от съда да осъди Москва, да плати обезщетение за сваления малайзийски самолет през 2014 г. Самолетът, изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета над военна зона в Източна Украйна, при което загинаха всички 298 човека на борда. Ищецът настоява също, докато трае делото, съдът да наложи на Русия временни санкции, сред които да й забрани да финансира и въоръжава проруските бунтовници и да спре дискриминацията срещу татарите в Крим.

Руската делегация в състав от 35 човека се оглавява от Роман Колодкин, шеф на правния отдел на министерството на външните работи, който преди е бил посланик в Холандия. Украинската делегация е начело с Олена Зеркал, заместник-министър на външните работи. Внесената на 16 януари жалба на Украйна срещу Русия е за нарушения от руска страна на Конвенцията на ООН за противодействие на финансирането на тероризма и Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация.

На първото заседание Олена Зеркал изложи обвиненията на Киев към Москва. "Това дело ще изпрати послание за това дали международния правов ред може да се изправи срещу могъщи страни, които пренебрегват закона и не спазват човешките права", каза тя пред 16-те съдии. На следващото заседание е предвидено Русия да изложи своите юридически контрааргументи.