Европейски лидери се обявиха за развиване на Европа на различни скорости

Меркел: Европа на различните скорости е необходимост

„Трябва да имаме куража някои страни да продължат напред, ако никой друг не иска да участва. Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място“, каза Меркел на среща в Париж с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Паоло Джентилони и испанския му колега Мариано Рахой. Лидерите на четирите най-развити икономики в Европа се обявиха за развиване на Европа на различни скорости.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви късно в понеделник, че Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си. „Ако Европа спре и не се развива, тогава това творение на мира рискува да изпадне в опасна ситуация по-бързо, отколкото си мислите“, добави тя, цитирана от „Ройтерс“.

Президентът Оланд неведнъж през последните седмици изрази подкрепата си за различни скорости и степени на интеграция между страните членки. Според него вариантът за Европа на различни скорости прекалено дълго е срещал съпротива, но сега се превръща в реалност. Ако това не се случи, ЕС може да се разпадне, предупреди той. Оланд призова европейците към единство, а не към еднаквост и подкрепи допълнително интегриране в икономическия и монетарен съюз, както и в хармонизирането на данъчните политики.

Италианският премиер Джентилони подкрепи различните степени на интеграция, за да може Европа да има различна реакция на различни амбиции. Испанският премиер Мариано Рахой каза, че Испания е готова да продължи напред с интеграцията „с всички онези,които искат да участват в нея“. Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, „за да направим икономиките си по-конкурентни“.