Група за трафик на мигранти е неутрализирана при акция на МВР, ДАНС и Прокуратурата

Групата организирала превеждането на нелегални мигранти от Турция към Западна Европа

В резултат на активна работа по противодействие на нелегалната миграция, при операция на Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС е неутрализирана организирана престъпна група за трафик на чужди граждани през територията на България – съобщи на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. В началото на септември е образувано досъдебно производство и е започнала работата по случая. По време на операцията вчера са задържани 10, шестима са привлечени като обвиняеми, разпитани са множество свидетели. Двама от обвиняемите са български граждани, трима са иракски граждани със статут на постоянно пребиваващи в страната ни, а един е с алжирски произход. Групата организирала превеждането на нелегални мигранти от Турция към Западна Европа. Действала по т.нар. система „хавала“ - безкасово плащане, при което сумите се превеждат от „гарантите по сделката“, когато мигрантите достигнат крайната дестинация. В хода на разследването е установено, че докато се организира извеждането им от страната, те са настанявани в София, основно в кварталите „Модерно предградие“, „Факултета“ и „Христо Ботев“. Работата по цялостното документиране на престъпната дейност на групата продължава.
Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов съобщи за още две реализации по линия на противодействието на нелегалната миграция. След бърза реакция по оперативен сигнал, на 6 март на територията на столицата е задържан мъж, превозвал 60 чужди граждани. Допълнителна проверка установила, че той шофира с 2.9 промила алкохол. По случая в Районна прокуратура София са образувани две досъдебни производства. По първото – за шофиране в нетрезво състояние – на водача са повдигнати обвинения, той е задържан за 72 часа. Продължават интензивни разпити по досъдебното производство по чл. 281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужди граждани да преминат през територията на страната.
Вчера служители на СДВР и ДАНС са провели и специализирана операция в централната част на София. В хода й са проверени 78 чужди граждани, трима от тях – без документи, са задържани и преведени за настаняване в специализиран дом на Дирекция „Миграция“. Извършени са множество проверки на хостели. Засилените полицейски проверки за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужди граждани на територията на столицата ще продължат, допълни Маринов.