А. Делчев: Сивият сектор в търговията с горива е 25-30%

Държавата губи 1 млрд. лв. годишно заради сивия сектор в петролния бранш

Сивият сектор в търговията с горива е 25- 30 процента и се оценява на един милиард лева годишно, каза пред журналисти днес Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, информира БТА. Това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, добави той. Ведомствените бензиностанции по оценка на БПГА са шест - седем хиляди, а по оценка на Министерството на финансите са 30 хиляди, каза Делчев. От тях регистрирани съобразно изискванията на закона и с онлайн връзка с НАП са 1400 - всички останали са обекти, на които се продават незаконно внесени горива и с неясно качество, добави той.
Основните причини за нелегалната търговия е лошото законодателство и контрол, корупцията и неравнопоставения подход спрямо различните участници на пазара, каза Делчев.
Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. По думите му няма картел и затова в БПГА имат достатъчно доказателства, които ще бъдат предоставени на КЗК.
За намаляване не нелегалната търговия от БПГА предлагат засилване на контрола и нов секторен закон. Той сподели опит от Чехия, където е имало над 2000 фирми в сектора но след засилване на контрола са останали само 150. От асоциацията предлагат, по примера на Полша, за нелегална търговия с горива да се лежи в затвора и изземване на автомобилите. Никой не би си рискувал колата за да кара с 20 стотинки по-евтино гориво, което очевидно е с неплатени акциз и ДДС, каза Делчев. У нас е масова практиката откриване на фирми-еднодневки, които се закриват, когато дойде времето за плащане на данъци, а и не правят задължителните по закон 90-дневни запаси с горива, каза още Делчев.
Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива,контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата. Запитан как хората да разбират , че зареждат от нелегална бензиностанция Делчев каза, че има разумно ниво на цените, под което е ясно че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата.
Андрей Делчев се включи в първата годишна конференция на БПГА, която е продължение на Годишна среща на петролните асоциации от Централна и Източна Европа, проведена вчера в София.