Тереза Мей не смята, че трябва да има референдум за независимост на Шотландия

Свят

09-03-2017, 17:18

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Върховният съд във Великобритания нанесе удар по Тереза Мей

Законопроектът, който ще разреши на британското правителство да задейства Брекзит, ще бъде върнат в Камарата на общините в понеделник

Британският премиер Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия, каза днес неин говорител, цитиран от Ройтерс, след като шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е възможно през 2018 г. да се свика второ такова допитване.
"Референдумът се състоя едва през 2014 г. Това беше честен, категоричен и законен вот. Двете страни се съгласиха да му се подчинят и според нас те трябва да го направят. Смятаме, че да продължават дискусиите за втори референдум е отклоняване на вниманието", каза говорителят на Мей пред журналисти.
Законопроектът, който ще разреши на британското правителство да задейства Брекзит, ще бъде върнат в Камарата на общините в понеделник за разглеждане, което може да продължи във вторник и сряда. Веднага след това той можа да бъде окончателно приет, каза лидерът на Камарата Дейвид Лидингтън, цитиран от Франс прес.
Това означава, че Лондон ще може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор още следващата седмица.
Според Киър Стармър, който отговаря по въпросите за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия, Тереза Мей ще задейства процедурата по отделянето на Великобритания от ЕС в сряда или четвъртък.
Текстът на законопроекта беше одобрен от депутатите в началото на февруари, но при разглеждането в Камарата на лордовете в него бяха внесени промени и това наложи връщането му в долната камара.
Лордовете настояха да бъдат защитени правата на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, и парламентът да има последната дума по окончателното споразумение с Брюксел.
Вчера британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви пред депутатите, че правителството ще се противопостави на тези промени, които смята за излишни.
То разполага с мнозинство в Камарата на общините, но е възможно някои депутати консерватори да гласуват заедно с опозицията, отбелязва АФП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен