Красен Кралев : Здравето на нацията е по-важно от битката за медали!

Мисия

10-03-2017, 11:37

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във всяко училище трябва да има физкултурен салон, подчерта във Велико Търново министърът на младежта и спорта от Кабинета Борисов-2

За пръв път в новия Закон за развитието на спорта се дава възможност спортната инфраструктура да бъде отдавана дългосрочно на концесия и по този начин да стане привлекателна за частния капитал. Това заяви във Велико Търново министърът на младежта и спорта от Кабинета Борисов 2 Красен Кралев, който се срещна с треньори и спортисти от региона. В срещата участие взеха водачът на листата на ГЕРБ за Великотърновски избирателен район Цветан Цветанов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов, кандидати за народни представители от ГЕРБ, титуловани спортисти, сред които световната шампионка по лека атлетика за девойки Антоанета Селенска, преподаватели по физическо възпитание.

„Не може да искаме спорт на световно ниво, ако не се погрижим за децата. Затова за мен е от изключително значение изграждането на физкултурни салони във всяко едно българско училище. 300 училища у нас нямат такива салони, затова ГЕРБ предвижда през следващия си мандат между 120 и 130 млн. лв. в тази насока.” – очерта един от бъдещите приоритети в развиването на масовия спорт Красен Кралев. Той не скри, че в училищата се подценява физическото възпитание. „С екипа на министър Кунева не постигнахме разбирателство по този проблем, а без синхрон между министерствата на спорта и образованието не може да се работи. Половината от училищните директори не се отнасят сериозно към часовете по физическо възпитание, а в същото време ние отчитаме масово затлъстяване и заболеваемост при децата. Здравето на нацията е по-важно от битката за медали!” – беше категоричен Кралев. В тази връзка той посочи как съвременния спорт е загърбил науката, а треньорската професия става все по-непривлекателна заради ниското заплащане.

Специално внимание Красен Кралев отдели на спортните училища, чието финансиране в момента зависи от броя на учениците. „За да постигнат нужната бройка, директорите приемат деца, които нямат нищо общо със спорта. За да се постигне промяна, тук също е нужен диалог с образователното министерство. Разговарял съм с водещите федерации у нас и те изразиха готовност сами да правят подбора на учениците в спортните училища.” – обясни Красен Кралев.

Като друг основен приоритет в бъдещото развитие на спорта у нас кандидатът за депутатът от ГЕРБ определи справедливото разпределение на средствата. 70 млн. лв. се отделят към настоящия етап за спорт у нас, като 30 млн. лв. от тях идват от Българския спортен тотализатор. „Като министър установих, че ние сме финансирали 67 федерация, от които едва ли има 27 с постижения. Затова ги редуцирахме до 44 с финансиране с ясни правила и условия.” – подчерта Кралев. Той даде за пример и финансирането на масовия спорт, който в Европа се поема от общините. „Две години нашето правителство трябваше да поправя глупостите, сътворени от правителството на Орешарски и БСП. Това са близо 6 млрд. лв., които можеха да отидат за образование, спорт и социални дейности. Сега ГЕРБ остави 1 млрд. лв., дано не са вече похарчени. Много искам да попитам БСП, която се води толкова социално ориентирана партия, какво направи в областта на спорта? Мога да докажа със снимки как по времето на Орешарски са правени детски площадки с плаващ асфалт за 150 000 лв., а ние за 50 000 лв. изградихме площадки с европейска настилка, нови уреди и осветление.” – допълни Кралев.

Министърът на младежта и спорта от Кабинета Борисов 2 подчерта, че през следващия мандат на ГЕРБ във Велико Търново се предвижда изграждането на терена на Спортното училище с осветление и места за публика, както и създаването на спортни съоръжения на терена на бившата ледена пързалка.

„Аз искам да благодаря на Красен Кралев, че като министър направи така, че и в малките населени да има спортни площадки. Защото агресията в училищата се дължи именно на липсата на ангажираност към спорт от страна на учениците. За да има обаче повече пари за спорт, трябва да има стабилност в държавата и да няма дефицити. По времето на прехода бяха унищожени масовият и професионалният спорт, бе занемарена спортно-материалната база и никой не пое отговорност за това и за отдаването на националните спортни бази.” – каза по време на срещата водачът на листата на ГЕРБ за Великотърновски район и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Присъстващи на кръглата маса изразиха удовлетворението си от това, че през последните години у нас се наблюдава преосмисляне на ролята на спорта, културата и образование в живота на обществото, и припомниха, че през 2012 г. при правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ бе възстановена някогашната гордост на Велико Търново – Спортното училище, закрито 90-те. Стадионът в старата столица, който бе ремонтиран при правителството на ГЕРБ, днес е едно истинско „бижу“.