Герджиков: Не допускайте търговията с гласове да се случи на този вот

Надявам се да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатически отношения между България и Турция

На работна среща в Русе с областния управител, кмета на общината,  председателя на Районната избирателна комисия, кметовете и секретарите на общини от областта служебният премиер Огнян Герджиков се запозна с хода на подготовката за вота на 26 март. „Имате изключителна роля за подготовката на изборите в спокойна и честна среда. Не допускайте това грозно и срамно за европейска страна в 21 век – търговията с гласове – да се случи на този вот“, апелира министър-председателят.
Ангажираните с изборите институции информираха Герджиков за осигуряването на изборни помещения, помещения за съхранението на изборните книжа, осигуряването на охрана и бюлетини за секциите. Областният управител Стефко Бурджиев изрази притеснение, че отпуснатият за изборите бюджет  може да се окаже недостатъчен за малките общини, както и за подвижните урни, но подчерта, че са предприети  всички необходими мерки за нормалното протичане на изборния процес. Районната избирателна комисия в Русе е съставена политически балансирано и в срок, каза още Бурджиев.
Областното ръководство на Русе запозна премиера с трансграничния проект за изграждане на естакада – кръстовище на две нива в зоната на ГКПП „Дунав мост“ и поиска съдействие от страна на правителството този трансграничен проект да бъде осъществен час по-скоро. По актуални въпроси на община Русе  министър-председателят разговаря с кмета Пламен Стоилов.
Огнян Герджиков се срещна с ректорското ръководство на Русенския университет и съобщи, че правителството възнамерява да разреши откриването на филиал на университета в град Видин.
Герджиков коментира, че има известно напрежение в дипломатическите отношения между България и Турция по повод на изказванията на турския министър на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март.

Той припомни, че на 7 март се е състояла среща между заместник-министъра на външните работи Бойко Мирчев с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

По думите на Герджиков България трябва да бъде с Турция в добросъседски отношения и "всякакви подобни опити за не съвсем коректно отношение в предизборния период не са добри".

Премиерът коментира още, че се надява да не се стига до крайни мерки, като скъсване на дипломатически отношения.

"Това не бива да допускаме между две съседни страни. Силно се надявам да не се стига до там", заяви Герджиков.

Относно поръчка за закупуване на джипове за МВР, премиерът заяви, че служебното правителство е с кратък времеви хоризонт и прави всичко възможно да няма неща, които да будят подозрение.

По повод на смяна на директори на държавни болници, Герджиков каза, че "няма нищо политическо, тъй като ние не сме политическо правителство, но там, където заварваме недобри неща, се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения. Никой не е абониран за директорски постове".