Маноил Манев: Предлагаме конкретни мерки, а не популистки заигравки със сигурността

Като основен приоритет за подобряването на сигурността на гражданите, Манев определи създаването на общинска полиция

Създаването на общинска полиция, която да бъде изцяло под управлението на общините, и сигурността на гражданите във всяко едно населено място са основен приоритет на кандидат-депутатите от ГЕРБ. Партията изведе своите приоритети в тази насока на базата на опит, анализ и прогнозиране.

„През последните седмици непрекъснато виждам хора, които се упражняват на тема сигурност и „битова“ престъпност. Лесно и удобно е да се четат програмите на политически опоненти и при липса на собствени идеи и познания да развиваш тезите на специалисти, казва Маноил Манев – кандидат за народен представител от ГЕРБ Стара Загора и експерт по национална сигурност.

„Управлението на системата за сигурност през последните години доказа тезата на премиера Борисов, пред всички европейски структури и държавни партньори, за единствения начин да се справим с мигрантската „вълна“. Имам предвид строго придържане към принципа „мигрантите близо до своите държави“. Какво означава това? Лагерите за приемане на мигранти да се изграждат в най-близо разположената мирна държава до мястото, от което те бягат. Във вътрешен аспект това означава всички лагери, които изграждаме в България, да са максимално близо до границата. Неслучайно започнахме процедурите по създаване на приемни центрове от затворен тип“, уточни депутатът от 43-то НС.
Според него къса политическа памет или лъжа е причината никой да не споменава факта, че процедурата по връщане на афганистански граждани в държавата им, заработи ефективно едва след заявената твърда позиция на Бойко Борисов пред Европейския съвет да изтегли контингента ни в Афганистан. Веднага след това за първи път бяха върнати мигранти и ЕС вече може да се похвали с работеща система за реадмисия. Освен това по инициатива на правителството Борисов новата служба за контрол на границите на ЕС започна работа от България. В момента повече от 1000 нейни служители патрулират заедно с нашите гранични полицаи и военнослужещи.

„Знам обаче, че за българските граждани има един много важен въпрос относно сигурността и това е справянето с така наречената „битова“ престъпност“, подчерта Манев. „Има мерки, които задължително трябва да бъдат изпълнени в най-кратки срокове и те са залегнали в нашата програма за управление. Когато говорим за полиция във всяко населено място, трябва да е ясно, че с лепене на листовки, с адреси и телефони на кварталните, няма да стане. Истинските решения са: от системата на МВР отпада терминът „недокомплект“, т.е. всички предвидени по щат бройки за полицаи да се запълват с действащи полицаи. Това беше решено с поправките в закона за МВР, които дадоха възможност на пенсионирани служители от системата да поемат постовете по складове, пропуски и бази на МВР. По този начин освободихме ресурс и полицаите вече са близо до хората и проблемите им“, допълни той.

Като основен приоритет за подобряването на сигурността на гражданите, Манев определи създаването на общинска полиция. „Най-важната идея, която ние ще защитаваме с гордост, бе формулирана от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тя е приета и подкрепена от всички кметове от Националното сдружение на общините в България. Създаването на истинска, а не наета Общинска полиция, която да е подчинена на кмета и да изпълнява неговите разпореждания за охрана на обществения ред на територията на общината“, обобщи кандидат-депутатът и допълни, че по този начин още веднъж ще бъде облекчена работата на МВР. „Даваме възможност на по-голяма част от полицаите да работят върху пресичането,  разследването и разкриването на престъпления. Ето това са конкретни мерки, а не недообмислени популистки заигравания със сигурността на гражданите. Миналата година идеята беше защитена пред тогавашното ръководство на МВР, възприета – включително от Министерството на финансите, но разработеният проект точно преди да бъде внесен в Министерския съвет, беше оставен да изчака 44-тото Народно събрание. Живко Тодоров постави безкомпромисна задача на бъдещите народни представители от ГЕРБ Стара Загора за реализация на тази идея“, подчерта Маноил Манев.