Холандските власти: Турските власти са отговорни за сигурността на нашите дипломати

Премиерът на Холандия заяви, че ще положи всички усилия за "деескалация" на конфликта с Анкара

Турските власти носят отговорност за сигурността на холандските дипломати в Турция, заяви днес холандското външно министерство, реагирайки на ескалиращия конфликт между двете държави, предаде Ройтерс. За известно време днес от холандското консулство в Истанбул се вееше турският флаг, вместо холандския, което доведе до оплакване от страна на холандското правителство.

"Положението е неразбираемо. Турските власти носят отговорност за сигурността на холандската дипломатическа мисия в Турция. Ние подадохме жалба до турските власти", посочи холандското външно министерство. По-рано през деня мъж се изкачи на покрива на холандското консулство в Истанбул и смени флага на Холандия с този на Турция. Малка група мъже с турски знамена се виждат пред сградата на консулството. Те скандират "Расистка Холандия" и "Проклета Холандия", съобщава АП.

Частната агенция Доган съобщи, че консулството по-късно е свалило турския флаг и е върнало обратно холандския, съобщава още АП.

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че конфликтът с Турция е най-лошият, който страната му е изпитала от много години. Рюте обеща, че ще положи всички усилия за "деескалация" на конфликта с Анкара, след като от Анкара заплашиха Холандия, че ще отговорят по "най-твърд начин", след като на двама турски министри не бе позволено да говорят в Ротердам пред местни турски емигранти и да правят политическа агитация сред тях.

Премиерът каза, че неговата страна е в правото си да блокира турски митинги на своя територия, тъй като те представляват заплаха за обществения ред.

От Ройтерс информират, че Франция настояха Турция и Холандия да намалят напрежението и заявиха, че не е имало причина митингът в Ротердам да бъде забранен. Френските власти призоваха и Турция да спре да провокира страните членки на ЕС с преувеличени изказвания.