Засечена е нова схема за "кражба" на личните данни през електронните пощи

Крими

13-03-2017, 13:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Специалистите съветват да внимавате, кои файлове от електронната си поща отваряте

“През последните три-четири дни киберпрестъпници разпращат спам-съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело. Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли.” За това алармират от сектор “Киберпрестъпност” при ГДБОП.

Заблуждаващите мейли, които много потребители са получили се отнасят до “Искане за възстановяване на задължения по договора № 23889”. Ако получите съобщение с подобен Subject – не го отваряйте!

Ето и примерно съдържание на фалшивото съобщение: “Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.”