Европейските държави имат право да отнемат гражданството на заподозрени в тероризъм

Свят

13-03-2017, 14:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дейвид Дейвис: Brexit ще бъде факт до март 2019 година

Вътрешното министерство на Великобритания приветства решението: Гражданството е привилегия, а не право

Европейските държави имат право да отнемат гражданството на хора, заподозрени в тероризъм, за да им попречат да се върнат в страната. Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в дело, заведено срещу Великобритания от суданец с двойно гражданство. Решението бе окончателно и единодушно. Мъжът, представен само с инициалите K2, е бил заподозрян в терористична дейност в Сомалия. През 2010 г. правителството отнема британското му гражданство и му забранява да се връща в Обединеното кралство.

Жалбата на К2 гласи, че решението е дискриминативно и нарушава правото му на личен и семеен живот – твърдение, което съдиите в Страсбург отхвърлят като неоснователно. Друго негово оплакване е, че не може да обжалва качествено от чужбина, тъй като се бои, че суданските антитерористични служби ще прихванат комуникацията и ще му навредят. Съдът обаче решава, че европейските държави не са длъжни да осигуряват на всеки лишен от гражданство възможност да се върне, за да обжалва.

Вътрешното министерство на Великобритания приветства решението. „Гражданството е привилегия, а не право и е правилно вътрешният министър да има право да лишава хора от него, ако това е в обществен интерес.“