България е сред държавите в ЕС с по-висок среден темп на увеличение на заплатите

Политика

14-03-2017, 14:10

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КНСБ: Доходите могат да растат с до 15% годишно

Това сочи проучване на Европейския синдикален институт и Европейската конфедерация на профсъюзите

България, Полша и Германия са единствените държави в ЕС, в които средният темп на реално увеличение на заплатите през периода 2009-2016 година е по-висок от този спрямо 2001-2008 година. Това сочи проучване на Европейския синдикален институт и Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
През последните седем години реалните заплати /изчислени през инфлацията за периода/ са намалели в Гърция /с 3,1 на сто/, Хърватия /с 1 на сто/, Унгария /с 0,9 на сто/, Португалия /с 0,7 на сто/, Кипър /с 0,6 на сто/, Великобритания /с 0,4 на сто/, Италия /с 0,3 на сто/.
Ръст, но по-нисък спрямо периода 2001-2008 г., има в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Най-сериозен спад има в Румъния, където средният ръст на възнагражденията е намалял от 11,2 на сто през 2001-2008 година до 0,1 на сто през 2009-2016 година.
Тези данни са доказателство, че икономическото възстановяване на ЕС не се отразява върху заплащането на работниците, е заявил конфедеративният секретар на ЕКП Естер Линч, цитиран в съобщението. По думите му това е много лоша новина не само за работниците и техните семейства, но и за бизнеса, тъй като ниските доходи свиват потреблението. Според Линч работниците в Европа заслужават по-високи заплати.
Заплатите в България растат в реално изражение и за това влияние имат основно три фактора - структурни промени в заетостта в началото на кризата, засилен конкурентен натиск на европейския трудов пазар през последните години, безпрецедентно продължителна дефлация. Но този растеж е с много ниски темпове и тръгвайки от много ниска база, посочват от КНСБ.
За сравнение средната заплата в България през 2016 г. в момента е 523 евро спрямо 3333 евро във Финландия - разлика близо 7 пъти. При съседите статистиката е подобна - въпреки че в Румъния през последните години доходите бяха орязани, средната работна заплата е по-висока от тази в България с 21,9 на сто. В Македония тя е по-висока с 16,6 на сто, а в Сърбия - с 35 на сто. За да се стопи това неравенство трябва ускорен ръст на доходите, който да позволи, ако не да настигнем, то поне да компенсираме частично това неравенство, е коментирал изследването лидерът на КНСБ Пламен Димитров.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"